Не е играчка: Балистичната ракета, която накара Ким Чен Ун да се радва като дете

Големият въпрос е може ли да пренесе ядрени бойни глави до САЩ

28.03.2022 | 22:50 Редактор: Елеонора Танева
Не е играчка: Балистичната ракета, която накара Ким Чен Ун да се радва като дете

Северна Корея потвърди, че е изпитала нов тип междуконтинентална балистична ракета (ICBM). Това е първото ѝ изпитание с голям обсег от повече от четири години и бележи потенциална нова ера на регионална конфронтация.

Ким Чен Ун лично е ръководил изстрелването на оръжието, известно като Hwasong-17 - най-модерното му досега. Докладът описва изстрелването като "мощно възпиране на ядрена война". По думите на Ким силите на страната са "напълно готови" за потенциална военна конфронтация със Съединените щати.

Огромното оръжие би могло, поне теоретично, да постави целия континент на САЩ в обсега на севернокорейска ядрена бойна глава. Има и много неизвестни относно способността на ракетата да достави ядрен полезен товар към целта.

В доклада на Корейската централна новинарска агенция се казва, че ракетата е достигнала максимална височина от 6 248,5 километра, прелетяла е на разстояние от 1 090 километра  и е била във въздуха 68 минути, преди да "кацне точно в планираните води между Корейския полуостров и Япония". 

Това е най-високият и най-продължителен севернокорейски ракетен тест в историята.

Анализатори казаха, че ракетата е изстреляна по наклонена траектория, което ѝ позволява да избегне прелитане над всяка друга страна. Но те отбелязаха, че ако бъде изстрелян по нормалната, по-плоска траектория на ICBM, в обсега ѝ ще попадне цялата континентална част на Съединените щати, информира dnes.bg.

Hwasong-17 със сигурност е достатъчно голяма, за да носи едно или вероятно няколко ядрени оръжия, казват експерти.

"Това, което всъщност представлява, е постоянният напредък на Северна Корея към способността да постави множество ядрени бойни глави върху цели в Съединените щати в случай на война", коментира експертът по оръжия и професор в Института за международни изследвания Мидълбъри, Джефри Луис.

Но напредъкът не означава действителната способност за това.

Тъй като ICBM се изстрелват в Космоса, като космически совалки или космически капсули, бойната глава трябва да може да издържи на огненото пътуване през външните слоеве на земната атмосфера, без да изгори.

"Аз съм някой, който смята, че вероятно биха оцелели при повторното влизане. Има някои хора, които донякъде се съмняват в това. Но това е нещо, което Северна Корея може да научи от тестове като тези в четвъртък", казва Луис.

Ким Чен Ун изложи амбициозен план да даде на Северна Корея надеждно ядрено възпиране, което означава арсенал, достатъчно мощен, за да предотврати атаката на всеки противник, най-вече САЩ.

Преди това Северна Корея обяви планове за повишаване на точността на своите ракети и увеличаване на обсега до 15 000 километра.

"Мисля, че сме твърдо в период на ракетни изпитания, ядрени изпитания и напрежение и това вероятно ще продължи около година", допълва Луис.

Снимки: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК