Байдън към Дуда: САЩ и НАТО ще ви помогнем, ако Путин реши да атакува Полша

Ние приемаме като свещен ангажимент член 5 от договора на Алианса, увери американския президент

26.03.2022 | 17:20 Редактор: Елеонора Танева
Байдън към Дуда: САЩ и НАТО ще ви помогнем, ако Путин реши да атакува Полша

Американският президент Джо Байдън заяви, че Съединените щати разчитат на европейската стабилност. Байдън направи изявлението по време на визитата му в Полша.

Президентът на Съединените щати заяви  по време на срещата си с полския президент Анджей Дуда, че САЩ гледат на член 5 от договора на НАТО, който предвижда принципа на колективна отбрана, като на "свещен ангажимент". Съгласно тази клауза, нападението срещу която и да е страна членка на НАТО се смята за нападение срещу целия пакт

"Ние приемаме като свещен ангажимент член 5 от договора на НАТО. Можете да разчитате на това“, заяви Байдън пред Дуда. И добави, "способността на Америка да изпълнява ролята си в други части на света се опира на обединена Европа“.

"Вашата свобода е и наша", посочи Байдън пред Дуда, визирайки един от неофициалните девизи на Полша. Той отново увери полския президент, че САЩ и другите съюзници от НАТО ще им се притекат на помощ, ако Русия ги атакува.

Американският президент каза още, че "стабилността в Европа е изключително важна за Съединените щати".

"Уверен съм, че Владимир Путин е разчитал на това да раздели НАТО, да раздели източния от западния фланг, да раздели държавите заради споровете им в миналото. Но не успя, ние останахме заедно".

Джо Байдън отбеляза, че Полша пое "значителна отговорност" по време на кризата в Украйна, тъй като прие "толкова много украинци, търсещи убежище", и заяви, че САЩ трябва да направят същото и да отворят границата си за "още сто хиляди бежанци". Той обаче посочи, че другите съюзници в НАТО трябва да направят повече.

От своя страна Анджей Дуда каза, че отношенията между двете държави процъфтяват, въпреки трудните времена.

По-рано през деня Байдън се срещна във Варшава и с украинските министри на външните работи и на отбраната, като им обеща допълнителна подкрепа във войната срещу Русия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК