ЕС и САЩ обмислят още по-строги санкции срещу Русия и Беларус

Байдън подчерта необходимостта от единство срещу режима на Путин

25.03.2022 | 07:16 Редактор: Жаклина Иванова

Втори ден от срещата на върха на Европейския съвет. Основната тема - войната в Украйна и руската агресия.

Късно снощи Европейският съвет и Съединените щати изразиха готовност да предприемат допълнителни санкции срещу Русия и Беларус, както и да спрат опити от тяхна страна да заобиколят вече наложените рестрикции. Това се посочва в изготвено съвместно изявление. Лидерите на Общността и Съединените щати обсъдиха координирани действия срещу агресията на Русия в Украйна.

Те приветстваха международно разследване, в това число. и на прокурора на Международния наказателен съд. Лидерите се ангажираха да продължат да оказват хуманитарна помощ на Украйна и съседните ѝ страни като приемат бежанци.

Бяха обсъдени и възможностите за сътрудничество между ЕС и САЩ за намаляване на енергийната зависимост от руски енергоизточници. Президентът на САЩ Джо Байдън подчерта необходимостта от единство срещу режима на Владимир Путин.

В среднощно обръщение към Европейския съвет в Брюксел президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Европа, че е закъсняла с възпирането на руската инвазия.

"Наложихте санкции и сме ви благодарни. Това са силни стъпки, но малко закъснели. Ако бяха превантивни, Русия нямаше да започне война, или поне имаше шанс да не го направи. Сега, когато с вас подготвяме членството на Украйна в ЕС, ви моля пак да не закъснявате", призова той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК