Лондон удари със санкции и доведената дъщеря на Сергей Лавров

Тя е завършила частна гимназия и университет със специалност "Икономика"

24.03.2022 | 22:55 Редактор: Искра Ангелова
Лондон удари със санкции и доведената дъщеря на Сергей Лавров

Обединеното кралство наложи нови санкции срещу още "стратегически лица и индустрии", които подкрепят войната в Украйна, включително доведената дъщеря на руския външен министър Сергей Лавров, 26-годишната Полина Ковальова, предадоха медиите на Албиона.

В списъка на персоналните мерки, свързани със замразяване на банкови сметки, активи и изземване на имущество са още петролния магнат Евгений Швидлер, основателят на частната банка Tinkoff Олег Тинков, както и Герман Греф, главен изпълнителен директор на най-голямата руска банка "Сбербанк". Сред санкционираните лица е и практически неизвестната досега Галина Данилченко, която бе назначена за кмет на украинския град Мелитопол след превземането му от руските войски. Наказателни мерки ще бъдат наложени и срещу компанията "Руски железници" и отбранителната компания "Кронщад", основният производител на руски дронове. Частната военна компания "Вагнер Груп" също е включена от списъка от 59 физически и юридически лица, посочени от Лондон.

Британските медии обръщат особено внимание на включването на Полина Ковальова в списъка със санкции, обръщайки внимание, че 26-годишната жена живее в апартамент за 4-милиона лири стерлинги в престижния лондонски квартал Кенсингтън.

Младата жена е дъщеря на Светлана Полякова, високопоставен служител на руското министерство на външните работи, която е редовен спътник на външният министър Сергей Лавров по време на пътуванията му зад граница и според слуховете се води за негова "неофициална съпруга". Полякова също притежава значителни материални ресурси на територията на Великобритания и обитава къща в Лондон на стойност 5 млн. лири стерлинги. Общите активи на семейството є се оценяват на около 1 млрд. рубли, което актуално възлиза на около 13,6 млн. долара, информира "Труд".

Официално Сергей Лавров е женен за съпругата си Мария, с която имат дъщеря, Екатерина, която е родена в САЩ, по времето на дипломатическия му мандат там и все още пребивава на американска територия. Въпреки това според източници през годините неколкократно Светлана Полякова се е регистрирала при визити зад граница като "Лаврова".

Що се отнася до Полина Ковальова - тя е завършила частна гимназия и университет със специалност "Икономика", преди да защити магистратура в "Империъл Колидж", Лондон. Веднага след това започва работа за британското представителство на руския енергиен гигант "Газпром", като отговаря за сливания и придобивания, преди да се пренасочи към британската минен конгломерат "Гленкор".

Обявените от британското правителство санкции ограничават граждани и компании от Обединеното кралство да "работят с каквито и да било средства или икономически ресурси, които се притежават, държат или контролират" от Полина Ковальова, както и отпускането є на кредити.

Снимка: Instagram

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК