Апокалиптични разрушения в Украйна, бягащите от ужаса разказват шокиращи истории

Най-малко 10 болници са напълно разрушени в районите на Харков и Мариупол

22.03.2022 | 13:49 Редактор: Теодора Патронова

Най-малко 117 деца са загинали от началото на войната в Украйна. А ранените са над 155. Това съобщиха украинските власти. И в 27-мия ден от руската инвазия - тежки сражения в Мариупол и Харков. От Съединените щати дойде предупреждение, че руският президент Владимир Путин може да използва химическо или биологично оръжие в Украйна.

Най-малко 10 болници са напълно разрушени в районите на Харков и Мариупол, където опитите за евакуация продължават. Част от напусналите разказват за ужаса там. По думите им 90 процента от Мариупол е напълно унищожен.

"Успях да се спася от Мариупол в Бердянск вчера. Искам да кажа едно – живяхме в мазета под падащи бомби, градът е в руини, хората измръзват до смърт, деца умират. Хуманитарните помощи не могат да стигнат до града", разказа избягал от Мариупол.

Хората са принудени да взимат тежки решения в опита си да оцелеят, напускайки обсадения Мариупол.

Под обстрел са поставени и покрайнините на Одеса, като част от опитите на руските военноморски сили да блокират достъпа на Украйна до Черно море.

Пред италианския парламент, украинският президент Володимир Зеленски заяви, че страната му се намира на ръба на оцеляването.

"За руските войски Украйна е вратата на Европа, където те искат да проникнат, но не трябва да се позволява на варварството да премине", подчерта Зеленски.

По-рано американският президент Джо Байдън предупреди, че руският държавен глава е изправен до стената и може да прибегне до използването химическо или биологично оръжие в Украйна.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
"За руските войски Украйна е вратата на Европа, където те искат да проникнат, но не трябва да се позволява на варварството да премине" Същото казва и Хитлер през Април 1945та. Той се надява че Американците ще започнат война с Русия и това ще спаси третият райх като буферна зона. Сигнализирай за неуместен коментар