Търговия със Запада или стратегическо партньорство с Москва: Какво ще избере Китай?

Белият дом потвърди, че санкции срещу Китай са опция

21.03.2022 | 17:17 Редактор: Жаклина Иванова
Търговия със Запада или стратегическо партньорство с Москва: Какво ще избере Китай?

Предупреждението на президента на САЩ Джо Байдън за последствия за всяка помощ, която Китай окаже на Русия за войната в Украйна, може да принуди китайския президент Си Дзинпин да избере между дългогодишните търговски отношения със Запада и стратегическото партньорство с Москва.

Залогът на Пекин е голям като се имат предвид търговските потоци. Белият дом потвърди, че санкции срещу Китай са опция, след като американският президент Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин проведоха почти двучасов видеоразговор, пише Ройтерс.

Въпреки нарастващите търговски връзки с Югоизточна Азия и намаляването на зависимостта на икономиката от търговията през последните години, икономическите интереси на Китай са силно обвързани със западните демокрации, показват търговските данни.

Според анализаторите заемането на страната на политическия съюзник Русия би имало малък икономически смисъл за Китай, тъй като САЩ и Европейският съюз (ЕС) консумират повече от една трета от китайския износ.

"Ако Китай трябва да избира Русия или всички останали, от гледна точка на икономиката, Китай е интегриран с всички западни икономики и другото би било безсмислено", коментира старши сътрудникът в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Peterson Institute for International Economics Чад Боун, който наблюдава търговията с Китай.

Посланикът на Китай в САЩ Цин Ган подчерта близките отношения на Китай с Русия.

"Китай има нормално търговско, икономическо, финансово и енергийно сътрудничество с Русия", посочи той в предаването "Face the Nation" на CBS, когато беше попитан дали Пекин ще предостави финансова подкрепа на Москва.

"Това са нормални отношения между две суверенни държави, основани на международните закони, включително правилата на Световната търговска организация (СТО)", допълни дипломатът.

Четете повече по темата в investor.bg.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК