Ярослав Над: Словакия е готова да даде C-300 на Украйна

Остин благодари на страната, че предоставя помощ на украинските граждани

17.03.2022 | 22:06 Редактор: Ваня Кузманова

"Словакия е дала съгласие да предостави системата за противовъздушна отбрана на Украйна, но настоява най-напред за осигуряване на въздушното ѝ пространство от страните от НАТО. Едва след това може да предостави своите МиГ-29 и ПВО системи С-300 на украинците", заяви словашкият министър на отбраната Ярослав Над при посещението на своя американски колега Лойд Остин в Братислава. 

Над добави, че е обсъдил с американския си колега, че страната вече няма да използва руски машини, щом изтребителите F-16 пристигнат от САЩ. От своя страна Остин благодари на Словакия за това, че предоставя хуманитарна помощ на украинските граждани. 

Но все пак той не даде категоричен отговор дали САЩ ще могат да осигурят заместител на системата за противовъздушна отбрана. 

След призива на украинския президент Володимир Зеленски за затваряне небето над Украйна за руски самолети и ракети, включително С-300, двете страни от НАТО, които могат да помогнат, са Словакия и България. Първите F-16, които Словакия купи за заместване на руските МиГ-29, се очакват през 2024 г.

Трябва ли България да изпрати въоръжение на Украйна?

Да, по най-бързия начин! Бяхме длъжни да го направим много по-рано.
21%
Да, но не на всяка цена. Само при крайна необходимост или натиск от НАТО.
5%
Не, стига сме се бутали между шамарите! Прекалихме с говоренето, остана да пратим и оръжие.
56%
Страната ни неофициално вече е изпратила въоръжение в Украйна.
4%
Ще се превърнем в мишена на Русия, ако изпратим оръжие на Украйна!
15%
Общо 4869 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК