55 украинчета напускат родината си всяка минута, европейски училища приеха новите ученици

Учениците в Италия посрещнаха с отворени обятия новите си съученици от Украйна

17.03.2022 | 19:44 Редактор: Ваня Кузманова

55 украински деца напускат родината си всяка минута, това показват данни на Unicef. На този фон много европейски градове вече посрещнаха новите си ученици.

Учениците в Италия посрещнаха с отворени обятия и аплодисменти новите си съученици от Украйна. 

"Децата от училището подариха по една златна рибка на украинските деца, които да заместят малките котки и кучета, които са изоставили в Украйна. Това е един малък жест, който да ги накара да се чувстват у дома", каза учителката Матилде Коцолино. 

През последните седмици над 3 млн. украинци са избягали от войната, като почти половината от тях са деца. Сред тях е и Камила, която е едва на 3 и вече ходи на ясла в Южна Франция.

"Радвам се, че мога да видя как дъщеря ми тича, играе и ходи на училище с усмивка на лице. Това е най-голямото ми щастие", каза майката. 

"До този момент всичко върви добре. Трябва да и дадем време да свикне. За момента остава само езиковата бариера. Научихме няколко думи на украински", сподели директорът на детската градина Карине Мартин.  

Първата дама на Франция Бриджит Макрон също посети новопостъпилите украински ученици и увери, че ще им бъде предоставено всичко необходимо за тяхното обучение . 

"Французите ще ги приемат както трябва, с топлина. Това, от което те имат нужда сега е да знаят, че са добре дошли и това им казах. Благодаря на френските училища, че приемат децата, аз виждам и самите деца, че са щастливи тук, играят футбол заедно с другите", посочи първата дама на Франция Брижит Макрон. 

На този фон полските власти обявиха, че ще направят всичко по силите си, за да осигурят половин милион места в своите училища за украинските деца.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК