ЕС с още санкции срещу руски олигарси, включително Абрамович

Мерките са насочени и към различни сектори на икономиката

14.03.2022 | 21:32 Редактор: Искра Ангелова
ЕС с още санкции срещу руски олигарси, включително Абрамович

Постоянните представители на страните членки на ЕС одобриха четвърти пакет от санкции срещу Русия срещу лица и компании, свързани с руската агресия в Украйна, съобщава в Twitter френското председателство на ЕС. Мерките, които са съгласувани с международните партньори, са насочени и към различни сектори на икономиката.

От френското председателство уточняват, че посланиците са одобрили декларация на Световната търговска организация за руската агресия, която предполага замразяване на статута на най-облагодетелствана нация на Русия, както и на разглеждането на кандидатурата на Беларус за членство в организацията.

По данни на Франс пресn в новия списък фигурира и олигархът Роман Абрамович, предава БНР.

В петък председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че с новия санкционен пакет руските фирми повече няма да бъдат третирани с привилегии в икономиките на ЕС.

Тя каза още, че ще се работи за замразяване на членството на Русия в  Международния валутен фонд и Световната банка, а също ще има гаранции, че тя няма да получава заеми и други облаги от тези финансови институции. Мерките ще влязат в сила след публикуването им в официалния вестник на ЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК