Десетки убити и стотици ранени: Русия настъпва безмилостно към Киев

САЩ ще наложат нови санкции заради убития американски журналист

13.03.2022 | 18:57 Редактор: Тодор Петров

Руската офанзива в Западна Украйна се засилва. При атака срещу военна база в района на Лвов са убити 35 души, ранени са 134. Ракетите са паднали само на 20-ина километра от полската граница. 

Руската армия все повече се доближава и до украинската столица Киев. А на юг въздушен удар срещу черноморския град Николаев, близо до стратегическото пристанище Одеса, уби девет души, твърдят местните власти. Настъпление и към Одеса. Жертвите в Мариупол, където от седмица няма ток и вода, вече надхвърлят 2000 души. 

Украйна смята, че в преговорите с Русия в следващите дни може да бъде постигнат напредък, тъй като руската страна е станала по-конструктивна.

В китното доскоро предградие на Киев - Ирпен, при обстрел загина американският журналист Брент Рено. Той бил с негов колега и снимали евакуацията на местните. Колегата му също е прострелян, настанен е в болница, без опасност за живота. 

"Минахме през един от първите мостове в Ирпен, отивахме да снимаме как бежанци си тръгват. Качихме се в кола, някой предложи да ни закара до другия мост и прекосихме контролно-пропускателен пункт, те започнаха да стрелят по нас", разказа раненият журналист Хуан Аредондо.

Брент Рено е работел преди време за "Ню Йорк Таймс", но сега не е бил пратен от изданието. Самият той е носител на много награди, режисирал е филми. От Вашингтон също дойде коментар - ще наложат последващи санкции.

Киев е под реална обсада, а армията и доброволци се подготвят да защитават Киев улица по улица, твърдят от кабинета на украинския президент Володимир Зеленски. Полша, която прие над 1,6 млн. бежанци от Украйна, се опасява от използването на химическо оръжие. 

В градчето Бела Церква до Киев пианистката Ирина си взе сбогом с пианото в разрушения от бомбардировките си дом. Тя изтупва пепелта от инструмента и сяда на него за последно преди да напусне дома си.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
9 rate up comment rate down comment 4
wag1111
преди 2 години