Столтенберг: Реториката на Путин за ядрените оръжия е "опасна" и "безразсъдна"

Хуманитарните коридори са минимумът от това, което Украйна се нуждае, заяви той

11.03.2022 | 19:56 Редактор: Ваня Кузманова
Столтенберг: Реториката на Путин за ядрените оръжия е

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че хуманитарните коридори представляват "абсолютния минимум" от това, от което Украйна се нуждае в момента. Той призова Русия да изтегли силите си и да се ангажира в дипломатическите усилия в дух на добра воля, съобщи Ройтерс.

Разговорите между руския външен министър Сергей Лавров и украинския му колега Дмитро Кулеба в Анталия вчера не показаха  видим напредък към прекратяване на огъня, а конфликтът навлезе в третата си седмица.

В разговор с Ройтерс в рамките на форум в Анталия Столтенберг заяви, че разговорите между враждуващите страни са били важни, но добави, че всяко реално решение зависи от изтеглянето на войските на Русия.

"Продължавам да смятам, че е важно да работим усилено за политическо, дипломатическо решение. Абсолютният минимум е да се създадат хуманитарни коридори, чрез които хората да могат могат да излизат и да влиза хуманитарна помощ", каза Столтенберг. 

Шефът на НАТО заяви, че реториката на руския президент Владимир Путин, свързана с ядрените оръжия, е "опасна" и "безразсъдна". Той отново подчерта, че НАТО няма да изпрати войски или самолети в Украйна, въпреки многократните призиви от страна на украински официални представители, предаде БТА. 

Столтенберг заяви, че разбира "отчаяната ситуация", но разполагането на войници или налагането на забранена за полети зона над Украйна "най-вероятно ще ескалира конфликта до пълномащабна война между НАТО и Русия".

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК