50% спад на полетите до Източна Европа след войната в Украйна

Wizz Air и Ryanair ще бъдат засегнати от отлива на пътувания, подчертават експерти

11.03.2022 | 11:34 Редактор: Здравко Черкезов
50% спад на полетите до Източна Европа след войната в Украйна

България, Полша, Словакия, Словения и трите прибалтийски държави отчитат спад на чуждите резервации през седмицата след 24 февруари. Причината е войната в Украйна. Това показва анализ на резервациите за полети на ForwardKeys за въпросния период, цитиран от Bloomberg.

Намалели са както туристическите резервации, така и бизнес пътуванията. Анализът се основава на данни за билети, предоставени от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

"Резките понижения на пътуванията показват фактор на страха на пътниците, който незабавно спря резервациите за полети в региона", заяви вицепрезидентът на ForwardKeys Оливие Понти, цитиран от money.bg.

Спадът на пътуванията се дължи както на намалелите резервации от САЩ, така и на тези от Западна Европа и идва на фона на отшумяването на пандемията и доскорошното очакване на ръст на пътуванията в цяла Европа.

Авиопревозвачите, чийто бизнес зависи от силно засегнатите страни, са LOT Polish Airlines SA, Air Baltic Corp. и Deutsche Lufthansa AG. Проучването не обхваща нискотарифните авиокомпании Wizz Air Holdings Plc и Ryanair Holdings Plc, но двете са сред най-натоварените в района и определено ще бъдат засегнати от отлива на пътувания, подчертават експерти.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК