Бъсеску очаква Румъния да отбележи ръст от 4.5% през 2014

Румъния подкрепя санцкиите срещу Русия, ако украинската криза ескалира, коментира президентът на северната ни съседка пред Bulgaria On Air

29.05.2014 | 08:00 Редактор: Мариета Иванова
Бъсеску очаква Румъния да отбележи ръст от 4.5% през 2014

Президентът на Румъния Траян Бъсеску заяви в специално интервю за Bulgaria On Air, че очаква икономическият ръст на страната тази година да достигне дори 4.5%. По думите му формулата за успеха са приложените преди 4 години мерки за преструктуриране на икономиката в северната ни съседка. Въпреки че мерките били болезнени за компаниите и хората,

Румъния вече бере плодовете от направените усилия, стана ясно от думите на Бъсеску. Той коментира още, че Румъния подкрепя налагането на санкции на Русия, ако напрежението в Украйна ескалира.

Вижте още как Бъсеску коментира резултатите от евроизборите и какво му предстои след изтичането на президентския мандат от интервюто на международния редактор в Bulgaria On Air Мартина Ганчева.

Мартина Ганчева: Данните на Евростат потвърдиха – Румъния е с най-голям икономически растеж в ЕС за първото тримесечие на 2014-а. Как станахте отличник?

Траян Бъсеску: Формулата за успех е в мерките за преструктуриране на румънската икономика през 2010-2011 година. Бяха предприети изключително строги мерки за възстановяване на макроикономическото равновесие. Румъния на практика беше в криза година и половина. След което растежът се възстанови. Истина е, че мерките, които бяха предприети, бяха много болезнени за народа и за компаниите, но в същото време успяхме да запазим бизнес средата, незасегната по време на кризата. Не наложихме на компаниите допълнителни данъци-такси.

Отрязахме от сметките, предназначени да влязат в държавния бюджет. Това създаде и доверие. По време на кризата в Румъния инвестициите не намаляха.

Сега събираме плодовете от компаниите, които започнаха да инвестират по време на кризата. Това е обяснението за нашия икономически растеж.

Миналата година растежът ни беше 3,5 %. Растежът за първото тримесечие на 2014-а е по-голям в сравнение със същия период на миналата година. Надявам се тенденцията да се запази.

Ако ми позволите една оценка, според мен тази година Румъния ще има растеж от 4,5 %.

Мартина Ганчева: Дълго време отказвахте да подпишете меморандума за споразумение на Румъния с МВФ. Накрая склонихте! Защо?

Траян Бъсеску: Да, защото се промениха сроковете на споразумението. Имаше неща, с които не бях съгласен, но след като бяха извадени от документа, подписан между румънското правителство и МВФ, подписах.

Още по темата

Мартина Ганчева: Може ли да стане Румъния тигърът на Европа? Китайският премиер Ли Къцян смята, че това е възможно, но според злите езици това е само на хартия.

Траян Бъсеску: Ще бъда откровен. Не ми харесват такъв тип формулировки – тигър, лъв, леопард на Европа. Румъния е Румъния в Европа. Проблемът ни е скоростта, с която намаляваме различията със старите страни-членки на Общността. Ще се опитаме да запазим ритъма на икономически растеж от 3 на сто. Надявам се да успеем.

ПОЛИТИКА

Мартина Ганчева: Първите избори за Европейски парламент в Румъния се проведоха на 25 май 2007 година. Тогава спечели Демократическата партия. Как еволюираха резултатите до днес? Кой печели?

Траян Бъсеску: От 2007 до 2014-а много вода изтече по Дунава. Имаше големи промени в румънския политически живот. Минахме през икономическа криза, изключително тежка. През 2007-а всички социалисти спечелиха изборите, не Национал-либералите, а през 2014-а всички социалисти получиха около 37 %. Но партиите отдясно ще изпратят в парламента същия брой депутати.

Мартина Ганчева: Политическият конфликт доминираше кампанията за евроизборите в Румъния. Реалните проблеми останаха в сянка. Премиерът Виктор Понта отново започна да сипе заплахи за импийчмънт. В този смисъл какъв сигнал беше даден за президентските избори?

Траян Бъсеску:  Това са въпроси, на които със сигурност партиите могат да ви отговорят много по-добре. Аз не съм нито политически анализатор, нито председател на партия. Убеден съм, че ако искате да се срещнете с някой от лидерите на партиите в опозиция, ще ви дадат много по-експертно мнение.

Мартина Ганчева: Ще ги попитам! Непременно! Благодаря!

Траян Бъсеску: Моля

Мартина Ганчева: Вие нямате право повече да се кандидатирате за държавен глава. Съществува ли оранжев сценарий – Антонеску президент-Бъсеску премиер? Или сензационен сценарий, в който си сменяте ролите с Понта?

Траян Бъсеску: Има много спекулации на румънската политическа сцена. Поредната беше опровергана. Крин Антонеску подаде оставка като председател на Национал-либералната партия и вероятно повече няма да се кандидатира. Има сценарии. На румънците им харесва да чертаят сценарии.

ГЕОПОЛИТИКА

Още по темата

Мартина Ганчева: Лансирахте идеята, че Румъния трябва да се обедини с Молдова. Помня коментара ви, че Молдова е румънска земя и не е възникнала след пакта Молотов-Рибентроп. Защо се отказахте от плановете за обединение на Румъния с Република Молдова?

Траян Бъсеску:  Молдова е румънска земя. Де факто ние сме две държави и един народ. И по бреговете на Прут. Говорим един и същи език, имаме една и съща писменост, история, обичаи. Но с Молдова обединението може да стане в рамките на ЕС. Затова Румъния подкрепя без резерви всяко действие на Република Молдова за присъединяване към ЕС. Бяхме страната, която най-силно подкрепяше Република Молдова за либерализирането на визите за гражданите. Което се и случи. Ние сме страната, която подкрепи най-силно Република Молдова за подписването на споразумението за асоцииране и стокообмен. Надяваме се да се случи на 27 юни. Ние сме страната, която не чувства никаква разлика между хората отляво и хората отдясно на Прут.

Мартина Ганчева: Какво ще се случи с Румъния, ако ЕС наложи строги икономически санкции на Русия?

Траян Бъсеску:  Нищо няма да се случи. Румъния е една от страните, които подкрепят без резерви прилагането на икономически санкции на Руската федерация в случай, че напрежението в Украйна ескалира. Не можем да кажем, че това се случва в настоящия момент. Но ако бъде взето решение за налагане на санкции, Румъния като държава ще бъде слабо засегната, защото от Руската федерация ние внасяме 5 % от газа, от който се нуждаем. Работим с термоцентрали.

Можем да се лишим от газа от Руската федерация. Износът ни за руската федерация е малък. Няма да бъдем засегнати.

Мартина Ганчева: Румъния реши да затвори въздушното си пространство за самолета на руския вицепремиер.

Рогозин се закани да прелети с бомбардировач Ту-160 над Румъния. Не ви ли е страх от Mother Russia?

Траян Бъсеску:  Не ни е страх. Оцеляхме между Руската империя на изток, Австро-унгарската империя на запад. Ние сме народ кален между империи. Не ни е страх.

Мартина Ганчева: Според вас Русия генерира конфликти и нестабилност в региона, не е носител на маслинова клонка. Как и кога ще свърши конфликта в Украйна?

Траян Бъсеску: В настоящия момент мисля, че нещата вървят добро решение. Изборът на първи тур на президента Порошенко и то с участието във вота на гражданите от Луганск и Донецк, регионите, които се самопровъзгласиха за независими, дават сила на президентския мандат. Мисля, че тук беше ключът към проблемите на Украйна. Оценката ми е, че нещата започват да се успокояват. Със сигурност Киев трябва да продължи да дискутира с представителите на русофилското население в източна Украйна. Терористичните елементи трябва да бъдат премахнати. Те не са част от дебата.