Кирил Дмитриев: Санкциите правят руската икономика още по-консервативна

Китай и Русия имат споразумение да не налагат едностранни санкции, заяви директорът на Руския фонд за преки инвестиции пред Bloomberg

25.05.2014 | 16:00
Кирил Дмитриев: Санкциите правят руската икономика още по-консервативна

Световната икономика не се нуждае от нова криза и се нуждаем от мирно решение на конфликта в Украйна, коментира  директорът на Руския фонд за преки инвестиции*  Кирил Дмитриев пред Bloomberg Televsion.

Санкциите правят икономиката на Русия още по-консервативна и увеличаването им няма да даде търсения резултат, смята директорът на Руския фонд за преки инвестиции*  Кирил Дмитриев**. В интервю за Bloomberg Television той коментира, че сравнението на санкциите с ядрено оръжие, което става за възпиране, но не се използва, е много точно.

Пред Райън Чилкот в Санкт Петербург  Дмитриев коментира още бъдещите отношения между Китай и Русия, както и въпроса за отсъствието на изпълнителни директори от руския икономическия форум.

Ето и текста на интервюто:

Райън Чилкот, Bloomberg, Санкт Петербург: Ще поговорим за Шанхай и сделките в Китай след малко. Първо обаче,  разговарях с министъра на икономиката и той каза, че заплахата от икономически санкции досега  е била отличен инструмент за възпиране. Той оприличи заплахата от санкции на ядрените оръжия. Те са добро средство за възпиране, но не стават за използване, защото биха означавали взаимно самоунищожение. И за това според него, както няма да има ядрена война, така й икономически санкции няма да бъдат налагани. Вие съгласен ли сте с него?

Кирил Дмитриев, директор на Руския фонд за преки инвестиции: Да, мисля, че това е правилното сравнение, защото очевидно ние искаме мирно решение и Руският фонд за преки инвестиции е фокусиран изцяло върху икономиката и не се използва за политика. Това, което виждаме обаче, е че санкциите, ако бъдат увеличени, няма да постигнат целите си.
Честно казано санкциите правят Русия дори още по консервативна и това пречи на разрешаването на проблема. Междувременно много инвеститори трябва да изтърпят последствията.

Да сравним санкциите с ядрените оръжия е правилната аналогия, защото външният дълг на Русия е в размер на 150 милиарда долара. Ако има санкции срещу Русия, какво ще се случи с тези 150 милиарда долара?

Райън Чилкот: Това е добър въпрос.

Кирил Дмитриев: Така че, аз се надявам, че вървим към цялостно деескалиране на напрежението, ние сме убедени, че световната икономика не се нуждае от нова криза и според мен, ние наистина трябва да намерим мирно и позитивно решение.

Райън Чилкот: Доста изпълнителни директори на големи компании не присъстват на форума тук. Особено американци. Мисля, че изпълнителният директор на Caterpillar  е единственият, който е тук. Също и доста европейски мениджъри не присъстват. Вие работите с фондове за дялови инвестиции и суверенни инвестиционни фондове. Управителите на тези фондове също ли отсъстват от срещата?

Кирил Дмитриев: Мениджърите на фондове, които присъстват на нашия форум управляват почти 3 трилиона долара, което е с почти трилион долара повече в сравнение с миналата година. Идеята зад всичко това е очевидно, че сме изцяло фокусирани върху икономиката. Инвестираме не само в Русия, но и навън и изграждаме силни партньорски връзки. Напълно сте прав, че много американски и европейски инвеститори не присъстват на форума.

Райън Чилкот: Дори когато говорим за фондове за дялови инвестиции?

Кирил Дмитриев: Дори частните фондове, да. Но въпреки това имаме известно присъствие от американска страна, имаме и присъствие от Европа. По-късно ще обявя няколко европейски сделки. Честно казано енергията, която беше вложена в това, определени лидери да не дойдат на форума, можеше да бъде използвана за решаването на някои истински проблеми.

Райън Чилкот: Доколкото знам, четири секретарки от Държавния департамент са се обаждали на изпълнителните директори, за да поискат от тях да не присъстват на форума.

Нека обаче да поговорим за Шанхай. Вие току-що се връщате оттам. Сключихте няколко сделки. Президентът Путин, разбира се, присъства на подписването на тази газова сделка. Каква е идеята зад това ново сътрудничество с Китай. Това нещо като застраховка ли е срещу евентуална бъдеща изолация от страна на Западна Европа и Съединените щати?

Кирил Дмитриев: Мисля, че отношенията с Китай са ключови за Русия. Китай се превръща в най-голямата световна икономика. Знаете, че ние се фокусирахме върху Китай преди година и половина, когато създадохме руско-китайския фонд, заедно с China Investment Corporation. Така че има много сериозна база за това сътрудничество. В момента търговският стокообмен между Китай и Русия възлиза на 90 милиарда долара. Това е нашият най-голям търговски партньор. Ние вярваме, че стокообменът може да нарасне до 200 милиарда долара до 2020, така че имаме много силни фундаментални причини, за нашите отношения.

Райън Чилкот: Освен това Китай не възразява особено за Украйна.

Кирил Дмитриев: Ще кажа само, че Китай и Русия подписаха споразумение, че двете страни са против налагането на едностранни санкции. Мисля, че едностранните санкции биха имали ефекта на ядрено оръжие, което може да взриви цялата глобална икономика – именно, това, за което споменахте. Също така обаче в Китай бяха подписани още няколко сделки – за изграждане на руско-китайски мост, също така в инфраструктурата, в сферата на туризма, в логистична компания. Така че, ние вярваме, че инвестициите ще се увеличат драматично. Ето защо газовата сделка е важна не само от гледна точка на газовите доставки за Китай. Ние, също така, разглеждаме възможността за изграждане на нефтена рафинерия с химически комплекс за 9 милиарда долара. Този проект става възможен заради подписването на газовата сделка и заради мащабите на газовата инфраструктура, която предстои да се изгради. Газопроводът ще позволи изграждането на мащабна поддържаща инфраструктура.

Райън Чилкот: Кирил, руското правителство ви е предоставило 10 милиарда долара за инвестиции, за съвместни инвестиции, с които да привлечете чуждестранни инвеститори? Смятате ли че Администрацията на Путин ще ви отпусне още пари за вашия фонд?

Кирил Дмитриев: Да, имаме приблизително 8 милиарда евтин кредит, които могат да бъдат вложени в нашите инфраструктурни проекти.

Райън Чилкот: Това са нови средства?

Кирил Дмитриев: Това са нови средства и ако нашият надзорен борд ги одобри, ние ще може да използваме този капитал и на практика да осъществим много важни проекти. Единият е Ростелеком да разшири интернет мрежата в Русия и да ограничи загубите. Всъщност сега за инфраструктурни проекти ние разполагаме с дългов компонент, който ни позволява да изпълняваме проекти, които в противен случай не биха покрили нашите критерии. С този кредит сега можем да инвестираме повече в инфраструктура.

Райън Чилкот: Вашият мандат е да увеличите чуждестранните инвестиции в Русия. Като се има предвид всичко, което се случва, мисля че е честно да признаем, че трябва да понижите очакванията си.
Кирил Дмитриев: Бих казал, че средата е трудна, но ние водихме разговори с инвеститори от Близкия изток и Китай и вярваме, че резултатите ни ще останат силни.

 
**Кирил Дмитриев е единственият руснак в класацията на Стоте най-влиятелни професионалисти в индустрията на преките инвестиции за последното десетилетие на списание Private Equity International.

Преди да поеме управлението на Руския фонд за преки инвестиции е ръководил Icon Private Equity, управляващ 1 млрд долара.

Има MBA от Harvard Business School, бакалавърска степен от Станфордския университет.

* Руският фонд за преки чужди инвестиции е създаден през 2010г. от правителството на РФ с цел привличане на приток на чуждестранни инвестиции в икономиката на страната.
През 2014 Фондът започна да търси инвеститори за минни проекти в Далечния Изток и за участие в изграждането на новите обекти там са отделени 11,5 млрд долара.
Мостът над река Амур е един от четирите в Далекоизточния федерален окръг, проект за "стотици милиони долари", по данни на Фонда.