Защо изключването на електрозахранването на АЕЦ "Чернобил" може да е сериозен проблем?

Русия отказва на място да бъде изпратен екип от международни експерти

10.03.2022 | 18:56 Редактор: Искра Ангелова

Според българските власти атомните централи в Украйна работят нормално. Единственият проблем в момента е изключеното електрозахранване на атомната централа в Чернобил. 

Експертите по ядрена безопасност обясняват, че рискът идва от това, че системите за наблюдение на ядрен материал в АЕЦ "Чернобил" са изключени.

"В това хранилище са прибрани всички касети с отработено гориво от първите три блока. Има около 22 хиляди касети, които съдържат около 2 400 тона тежки радиоактивни метали, делящи се. Имайте предвид, че един процент от това количество е плутоний", каза експертът по ядрена енергетика проф. Георги Касчиев.

Целта на системата за наблюдение е да отхвърли възможността за изваждане на касета с материала, който може да бъде използван за създаването на ядрено оръжие.

"Такива камери се установяват там, където има ядрен материал. Т.е около самите реактори, около самите басейни, където се разполага отработено гориво и в такива хранилища, където се съхранява за по-дълъг срок", допълни той.

До този момент Русия отказва на място да бъде изпратен екип от международни експерти, които да проверят обстановката. Москва продължава да твърди, че има доказателства, че Украйна разработва ядрено оръжие.

"Шефът на международната агенцията, господин Гроси, вече много настоява да бъде допуснат със свой екип от професионалисти, които да могат да извършат проверка на място. И засега руската страна отказва да го допусне, което е също много притеснително", коментира още проф. Касчиев.

Вижте повече в репортажа на Михаела Златкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК