Украински градове са под тежка бомбардировка, евакуацията е изключително трудна

Взаимни обвинения в нарушаване на споразуменията за прекратяване на огъня

10.03.2022 | 06:50 Редактор: Тодор Петров

Ден 15 от началото на войната в Украйна. Бомбардировките през изминалата нощ продължиха в различни части на страната. Беше съобщено за нанесени удари по жилищни райони и газопровод в град Охтирка, област Суми, има информации и за загинaли хора. Под масов обстрел беше украинският град Николаев. 

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол срещу болница за майки и деца пострадаха най-малко 17 души. Атаката беше осъдена и от ООН, САЩ и редица хуманитарни организации.

Евакуацията на цивилното население се очаква да продължи и днес, съобщи президентът Володимир Зеленски. Най-малко 35 000 украинци са били евакуирани в сряда чрез хуманитарни коридори от три града – Суми, Енергодар и районите около Киев, а според Зеленски надеждата е днес да бъдат осигурени още шест маршрута. 

Украинския президент посочи, че усилията ще бъдат съсредоточени върху Мариупол и Изюм, които са тежко бомбардирани. На фона на продължаващите сражения по земя и въздух, двете страни в конфликта взаимно се обвиняват в нарушаване на споразуменията за прекратяване на огъня, които биха позволили евакуация на цивилните от зоните на сражения. 

Руското министерството на отбраната посочи, че операцията за отваряне на хуманитарни коридори "не е постигнала желания резултат по вина на Киев". А украинските власти посочиха, че някои хора от предградията на Киев не са успели да напуснат страната заради продължаващите сражения.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
paragraf
преди 2 години
Цялата война е едно нарушение и е много странно бездействието на всички! И не само при тази война! Сигнализирай за неуместен коментар