Над 900 места в Украйна са без ток, вода и отопление, 34 болници са унищожени

Разрушени са 202 училища, над 1500 жилищни сгради

07.03.2022 | 20:12 Редактор: Елеонора Танева
Над 900 места в Украйна са без ток, вода и отопление, 34 болници са унищожени

Над 900 населени места в Украйна са без електричество, достъп до вода и отопление заради атаки на руски сили, предаде Ройтерс, като се позова на Михайло Подоляк - съветник на украинския президент. По думите му руските военни са нанесли щети или са разрушили напълно 202 училища, 34 болници и над 1500 жилищни сгради. 

Според министерството на енергетиката над 640 хиляди души в Украйна нямат ток, а 130 хиляди са без газ.

Цивилни се евакуират от град Ирпен, намиращ се близо до столицата Киев, без да има обстрел, съобщиха местните власти. Вчера опитващите се да напуснат града попаднаха под руски огън. Руските сили са окупирали около 30% от Ирпен, а останалата част е под украински контрол, информира БНР.

Руски обстрел пречи на евакуациите на цивилни от Киев, Мариупол, Суми, Харков, Волноваха и Николаев, съобщи украинското външно министерство. 

Ведомството призова чуждите лидери да принудят Русия да спазва прекратяването на огъня, за да се предотврати, по думите им, хуманитарна катастрофа. Кметът на западния град Лвов заяви, че е достигнат предела в способностите за оказване на подкрепа на пристигащите изселени хора и апелира международни организации за помощ. По думите му 200 000 украинци се намират в Лвов в момента, а по 50 хиляди на ден преминават през железопътната гара.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК