fallback

Русия: Има вероятност Украйна да разработва собствени ядрени оръжия

В Москва опасенията са, че Украйна има научния потенциал и възможности да разработи ядрени бойни глави

06.03.2022 | 16:06 Автор: Жаклина Иванова

Изявленията на украинския президент Володимир Зеленски по време на Мюнхенската  конференция през февруари за смяната на ядрения статут на Украйна не са случайни, пише в анализ руската държавна информационна агенция ТАСС. Според него от 1994 година, когато Киев подписа Договора за неразпространение на ядрено оръжие, страната е започнала да разработва собствени ядрени оръжия.

Украйна предаде своя ядрен арсенал по силата на споразумение между Русия и Запада през 1994 година. В страната се намираше около 1/3 от съветското ядрено оръжие. Ако то беше останало в обявилата независимост страна, то Украйна щеше да бъде третата ядрена сила в света.

В Мюнхен Зеленски коментира, че Украйна ще счита споразумението за предаване на ядрените оръжия, подписано в Будапеща, за недействително, ако не получи гаранции за сигурност от Запада. Малко по-късно Москва започна военна инвазия на територията на Украйна.

В Русия опасенията са, че Украйна има научния потенциал и възможности да разработи ядрени бойни глави, използвайки уран и плутоний, както и достъп до различни технологии от Запада. Активността в тази насока се е повишила след 2014 година по секретно разпореждане на бившия президент Петро Порошенко, твърдят още в Москва.

ТАСС цитира и западни анализи, но без да уточнява авторството им, че Украйна има възможност да изработи собствено ядрено оръжие, използвайки плутония от хранилищата за отработено ядрено гориво, които се намират в страната. Според източник на агенцията от руските ведомства на украинските учени би отнело няколко месеца, за да извършат тази задача.

Според руската информация и САЩ са доставили количества плутоний на Украйна, нужни за тази дейност.

Основната част от разработките се правят в научния център в Харковския физико-технически институт, тъй като има база, която позволява широк спектър от изследвания на ядрени материали, които да се използват за разработка на оръжия.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback