Андрей Ковачев: Войната трябва да спре. ЕП подкрепи Украйна

Нужна е реформа в ООН - тя вече не може да решава световните проблеми

06.03.2022 | 13:28 Редактор: Елеонора Танева

"Тази война трябва да спре веднага - още днес! Насилието не е никакъв начин за решаване на геополитически проблеми в 21 век! ЕП изрази огромна подкрепа за Украйна срещу агресията на Руската Федерация," каза в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП и председател на българската делегация на ЕНП в ЕП Андрей Ковачев.

На 1 март с огромно единодушие (с 637 гласа „за“, 13 гласа „против“ и 26 гласа „въздържал се“) Европейския парламент прие резолюция за по-твърда реакция срещу Русия и подкрепи предоставянето на кандидат-членски статут на Украйна, като призоваха Съвета да приеме тази кандидатура. Евентуалното даване на статут на кандидат-член за ЕС трябва да бъде одобрено и от страните-членки. В понеделник украинският президент Зеленски обяви, че е подписал официалната молба на Украйна за приемане в ЕС. В деня на гласуването в ЕП, евродепутатите излязоха и на площада пред ЕП, за да демонстрират подкрепата си за Украйна.

"Демократичните страни в цял свят ще продължат да подкрепят Украйна с всички сили, включително и с отбранителна техника, която ще бъде изпращана. Всичко, от което има нужда украинската армия, трябва да бъде доставено. Украйна подаде кандидатурата си за ЕС. Тя ще бъде приета. Като кандидатура, разбира се, трябва да отговаря на условията. Но политическия сигнал е много важен, че ние няма да изоставим Украйна. Видя се и в ООН, Генералната асамблея, 141 държави само 5 подкрепиха агресията на Путин в Украйна," казва евродепутатът.

"Категорично ООН от много много време вече не представлява разпределението на силите в света. Това, което е било края на Втората световна война не отговаря на сегашните реалности и Съвета за сигурност е абсолютно неспособен да решава световните проблеми. Виждаме Генералната асамблея - 141 държави подкрепиха резолюцията за Украйна, но резолюцията на Генералната асамблея не е задължителна, задължителни са само тези, които са в Съвета за сигурност. А там седят силите, които имат право на вето, които не желаят да се приеме тази резолюция и да има международно-правна стойност. Така че сме в един омагьосан кръг. Международната организация, която има право да реши, е закърняла и е застинала във формата си за след края на Втората световна война и не може да решава важните проблеми на нашата планета, заради възможността за вето на една или на друга страна, които се самоблокират. За голямо съжаление, това е сегашната ситуация. А реформа дали ще има зависи пак от тези същите страни, които имат право на вето," казва Ковачев в разговор с Милена Милотинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК