Украинските власти увериха - АЕЦ "Запорожие" работи нормално

Корпусите на ядрените реактори в украинската централа са проектирани да издържат на обстрел

05.03.2022 | 14:15 Редактор: Жаклина Иванова

Запорожката атомна централа работи нормално, съобщиха украинските власти. Вчера след обстрел в най-голямата ядрена централа в Европа възникна пожар и се наложи част от енергоблоковете да бъдат спрени.

Корпусите на ядрените реактори в украинската централа са проектирани да издържат на обстрел. Но при пожар системите за сигурност може да не сработят.

"Проблемът е с прекъсването на електричеството. Най-големият проблем при една ядрена централа е да стане пожар и да изпепели електропроводите, които доставят електрическа енергия към главните цирколационни помпи. Въпреки че, ако бъдат прекъснати тези електропроводи, има дизелгенератори. При една такава бомбардировка не се знае дали те не са пострадали, а и да не са пострадали, не се знае дали има гориво за тях", каза  бившият изпълнителен директор на БЕХ Валентин Николов.

Запорожката АЕЦ разполага и с хранилище за отработено ядрено гориво.

Най-голямата ядрена централа в Европа за първи път експериментира да смесва руско ядрено гориво с американско. Технология, която вероятно представлява интерес за руското икономическо разузнаване, смята бившият шеф на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов.

"Русия, овладявайки тази електроцентрала безпроблемно, тя ще проникне и в нейните тайни, в нейните компютърни системи, защото тя се управлява с неруско гориво", посочи експертът по международна сигурност Славчо Велков.

Запорожката АЕЦ е под руски контрол, въпреки това възобнови работа си. Появиха се и кадри как изглежда учебният корпус, който беше поразен.

Според украинската енергийна компания проблеми с производството и доставката на електроенергия няма .Страната нито внася, нито изнася ток.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК