Над 5 млн. домакинства останаха без ток в Тайван

Причината е внезапното прекъсване на работата на електрическа централа

03.03.2022 | 10:00 Редактор: Искра Ангелова
Над 5 млн. домакинства останаха без ток в Тайван

Над пет милиона домакинства в Тайван останаха днес без ток след внезапното прекъсване на работата на електрическа централа, предаде ДПА.

Засегнати бяха домакинства по целия остров, включително и 490 хиляди в столицата Тайпе. Съобщава се, че около 70 процента от засегнатите домакинства вече отново имат ток.

Тайванският президент Цай Ингвен поднесе извиненията си за причиненото на гражданите неудобство и заяви, че е необходимо бързо разследване на причините за прекъсването.

Централата, която временно е спряла да работи, се намира в Южен Тайван, съобщи тайванското правителство. Правителствен говорител поясни, че всъщност тя е продължила да работи с капацитет от около 24%, но появилите се затруднения в работата й са довели до проблеми в електропренасянето и електроразпределението към централните и северните части на Тайван. Говорителят подчерта, че този случай подчертава уязвимостта на преноса на електричество от Южен за Северен Тайван, предава БТА.

Необходимо е час по-скоро да бъде завършен строежът на терминала за втечнен природен газ в Северен Тайван, каза още говорителят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК