Русия настъпва ожесточено с ракетна канонада и танкове по улиците

Москва твърди, че войските ѝ са прекъснали контрола на Украйна над Азовско море

02.03.2022 | 13:35 Редактор: Искра Ангелова

Ожесточени ракетни удари по втория по големина украински град - Харков. Според местните това са най-сериозните от началото на войната. Има много цивилни жертви и ранени.

Украинският град Херсон е под руски контрол, съобщи армията на Путин. Северният град Житомир, на 120 км от Киев, също беше сред основните цели на руските бомбардировки през изминалата нощ.

Мариупол на Азовско море тази сутрин е подложен на интензивен обстрел. По данни на Русия войските ѝ са прекъснали контрола на Украйна над Азовско море.

Танкове влязоха в южния украински град Херсон, който граничи с Крим. Русия твърди, че 300-хилядният град е под неин контрол. Областният управител отрича и казва, че съпротивата не спира.

"Още сме Украйна. Продължаваме да се съпротивляваме. Днес ще се опитам да намеря решения по въпросите, свързани със събирането на телата на загиналите, с възстановяването на подаването на електричество, газ, вода и отопление, където има спирания. Но ви предупреждавам - да успея да свърша това днес, ще бъде чудо", каза кметът Игор Колихаев.

А през спуснати завеси местните със страх виждат как руските танкове са превзели улиците. Свещеник благославя улиците, които вероятно скоро ще са арена на нови боеве.

"Не е възможно. Не мисля, че ще оцелея повече от 36 часа в този апартамент. Сигурно ще умра тук", сподели местен жител.

А Харков и Житомир са били основните цели на руските бомбардировки през изминалата нощ. Цивилни са убити при руски ракетен удар срещу град Житомир, на 120 км от западно от Киев. Целта вероятно е била военновъздушна база, но са ударени намиращи се в близост жилищни сгради. 

В Харков хората не спят вече поредна нощ. Нанесен е удар по сградата на главното полицейско управление. Разрушен е военномедицински център, десантчици са атакували болница в града. Украйна твърди, че има най-малко 21 жертви и повече от 100 ранени.

Поредна безсънна нощ и за българския професор Михаил Станчев в почти двумилионния град.

"Не спахме цяла нощ, укривахме се в коридора, имаше много взривове. Бомбардираха танковото училище, 6 ракети го улучиха, складът беше взривен. Уцелиха и сграда, в която се обучават деца, не е ясно дали има ранени", сподели проф. Станчев.

А докато градът се тресе от ужаса, хилядите, които се крият в метрото, правят всичко възможно децата да не разберат, че е война. Украинското външно министерство съобщи и че очаква нападение от страна на Беларус.

Междувременно от Кремъл заявиха, че са готови да преговарят с Украйна отново.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Заков вместо Янев - подкрепяте ли смяната на военния министър?

Категорично "да"! Стефан Янев допусна непростима грешка с позицията си.
29%
Категорично "не"! С действията си Янев защитаваше основно българския национален интерес.
54%
Не трябваше да сменят военния министър в разгара на войната в Украйна, независимо от разминаванията в позициите.
11%
Одобрявам смяната на Янев, но Драгомир Заков не е най-подходящ за поста военен министър.
6%
Общо 3539 гласа

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК