Масирана бомбардировка в Харков, десетки жертви и стотици ранени

По улиците на града има невзривени боеприпаси

28.02.2022 | 19:30 Редактор: Жаклина Иванова

На петия ден от войната - масирана бомбардировка в Харков. Според украинските власти десетки цивилни са убити и стотици други са ранени по време на тежкия обстрел над града.

Съветникът на украинския министър на вътрешните работи Антон Херасченко написа във Facebook, че руските войски са бомбардирали жилищни райони с ракети "Град": "Целият свят трябва да види този ужас! Смърт за окупаторите".

По улиците на града има невзривени боеприпаси. Ракети са опустошили и жилища.

Украински военни бранят с все сили града.

"Пазим града. Цивилни хора са бомбардирани. Руснаците използват ракети", казва украински войник.

В ранните часове на деня малките градове Каховка и Бердянск в Южна Украйна бяха превзети от руски войски.

Властите съобщиха, че руски екстремист е застрелял мъж в Бердянск, защото е отказал да му даде телефон. В града, пленени от руснаци, пяха украинския химн точно пред военната техника.

Киев, Мариупол и Чернигов са защитени от украинската армия и удържат контрола. И все пак се чуват взривове. Град Чернигов, в североизточната част на страната, беше изправен пред тежък обстрел от руски войски през нощта, но засега остава под украински контрол. Ракета е поразила жилищна сграда в центъра на града. Избухнал е пожар.

Дълги опашки се извиват пред местата за вписване на военни, за да се включат в битката за защитаване на родината. Емоционални кадри показват как мъжете се сбогуват със съпругите си и децата.

Украинската армия удържа контрола и над Киев. В столицата комендантският час е отменен. Супермаркетите работят, а пред тях се вият опашки. Кметът Виталий Кличко обаче предупреди гражданите за опасност от улични боеве и призова да се излиза само при необходимост от храна и лекарства.

Руското министерство на отбраната призна, че силите му са претърпели загуби по време на инвазията си в Украйна. В социалните мрежи се появиха видеоклипове на руски военни, които доброволно се предават на Украйна и се разкайват, че убиват невинни хора.

Хиляди продължават да се евакуират от Украйна, търсейки начин да избягат от войната. Около половин милион души са напуснали пределите на страната в последните 5 дни.

Одобрявате ли позицията на България срещу руската агресия в Украйна?

Да, категорично! Позицията ни е навременна и много точна.
15%
Реакцията ни закъсня, трябваше по-рано да заемем твърда позиция срещу руската агресия.
23%
Не трябваше да заемаме толкова остра позиция и да подкрепяме санкции срещу Русия!
43%
Неизбежни са тежките икономически последствия за България, каквато и позиция да бяхме заели.
19%
Общо 10009 гласа

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 1
Наблюдател
преди 2 години
Нашите сънародници в РСМ също за подложени на тормоз, това значи ли да тръгнем с танковете натам? Някои хора май са или слепи или слабоумни. Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
Някой
преди 2 години
Категорично не одобрявама българската позиция. Изобщо не трябва да вземаме страна, тъй като украинците са виновните за ситуацията. Не съм русофил но в случая симпатизирам на Русия. Тя воюва за да защити своите сънародници подложени на тормоз в Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
МИЛЕНИУМ
преди 2 години
2
1 rate up comment rate down comment 2
к-н Кочо Стоянов
преди 2 години
НАТО трябва да осигури вазелин за укрите, че да им влиза по-леко, но да запазят и за себе си, ще им трябва! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 2
Тигутика Тигухака
преди 2 години
Не вярвайте на укрите, лъжат като ***! Те нарочно вкарват своята техника в жилищни райони, за да попаднат под руски обстрел и след това да реват на Запада. Няма по-големи гадове от укрите! Сигнализирай за неуместен коментар