Рублата се срина до 15-месечно дъно, след като Путин призна независимостта на Донецк и Луганск

Доходността върху руските доларови облигации с падеж 2047 г. се повиши с 26 базисни пункта

22.02.2022 | 10:15 Редактор: Здравко Черкезов
Рублата се срина до 15-месечно дъно, след като Путин призна независимостта на Донецк и Луганск

Руската рубла се понижи до най-ниското си ниво от 15 месеца насам в началото на търговията във вторник, след като президентът Владимир Путин призна две сепаратистки републики в Източна Украйна и нареди на руски военни сили да се насочат към отцепническите региони, предава Bloomberg.

След обръщението на Путин от понеделник вечерта стойността на рублата спадна с цели 11% до 80,5825 за долар, което е най-ниското ниво от ноември 2020 г. насам.

Акциите на базирания в Русия производител на алуминий United Co. Rusal International PJSC се сринаха с цели 22% в Хонконг, което е най-сериозната загуба от април 2018 г. насам. Доходността върху руските доларови облигации с падеж 2047 г. се повиши с 26 базисни пункта до 5,38% в понеделник.

"Степента на руския натиск все още е несигурна въпреки признаването на сепаратистките региони", казва Раджеев Де Мело, глобален макропортфейлен мениджър в GAMA Asset Management в Сингапур. "По-притеснителна е гледната точка, че двата сепаратистки региона претендират за целите Донецка и Луганска област и изпращат войски, подкрепяни от Русия, в останалата част от провинциите".

Руската валута и индексът на акциите RTS се представиха най-зле в световен мащаб в понеделник, докато нервните трейдъри очакваха отговор на изявлението на Путин от САЩ и Европа.

Напрежението вече разтърси световните пазари тази година и изтри десетки милиарди долари от стойността на руските и украинските активи, но се очаква ескалацията в понеделник да доведе до много по-лоши последици.

"Вероятно ще е подценяващо да се каже, че утрешният ден ще бъде грозен", каза в понеделник пред Ройтерс Виктор Сабо, портфолио мениджър за развиващите се пазари в лондонския фонд Abrdn.

"Надявах се, че няма да стигнем дотук, но това е значителна стъпка".

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК