Трафиканти и корумпирани политици държали парите си в Credit Suisse

Теч на данни от швейцарската банка разкри 18 000 акаунта с общо над $100 милиарда

21.02.2022 | 10:50 Редактор: Елеонора Танева
Трафиканти и корумпирани политици държали парите си в Credit Suisse

Credit Suisse Group AG e управлявала сметки на клиенти, замесени в нарушения на човешките права, корупция и трафик на наркотици. Това показват публикации през последните часове на редица медии, базирани на изтекли данни за повече от 18 000 акаунта. Всички те притежават повече от 100 милиарда долара.

Анонимен източник е предал информацията за сметките на германския Sueddeutsche Zeitung. Изданието я сподели с Проекта за докладване на организирана престъпност и корупция и 46 други новинарски организации, включително The New York Times, британския The Guardian и френския Le Monde .

Обвиненията в медийните статии включват, че банката има нарушители на човешки права и бизнесмени под санкции сред клиентите си.

От банката информираха, че  са прегледали сметките, след като са получили запитвания от консорциума, работещ по историите. Около 90% от тях са затворени или вече са в процес на затваряне, от които повече от 60% са затворени преди 2015 г., съобщи Credit Suisse.

"За останалите активни сметки сме сигурни, че са приложени надлежна проверка, прегледи и други стъпки, свързани с контрола", каза базираният в Цюрих кредитор, цитиран от Bloombergtv.

The New York Times изтъква, че в банката е имало 25 сметки с около 270 милиона долара на хора, обвинени в участие в заговор около държавната петролна компания на Венецуела, Petroleos de Venezuela SA. 

Според The Guardian притежателите на акаунти включват трафикант на хора във Филипините, служител на фондовата борса в Хонконг, който е в затвора за подкуп. също и на корумпирани служители в редица страни, включително Египет, Азербайджан и Украйна.

Специалисти по спазване на практики и закони за борба с прането на пари и укриването на доходи от незаконна дейност твърдят, че тези клиенти изобщо не е трябвало да бъдат допускани до откриване на сметки в банката.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК