Джонсън: Ако Путин не бъде спрян - ще последва катастрофа

"Все още има шанс да се избегне ненужно кръвопролитие", заяви той

19.02.2022 | 15:02 Редактор: Искра Ангелова
Джонсън: Ако Путин не бъде спрян - ще последва катастрофа

"Западът ще се нуждае от демонстрация на единство, ако иска да убеди руския президент Владимир Путин да избегне "катастрофална" инвазия в Украйна", каза британският премиер Борис Джонсън преди да отпътува за конференцията по сигурността в Мюнхен, предава Ройтерс.

"Все още има шанс да се избегне ненужно кръвопролитие, но това ще изисква огромна проява на западна солидарност, която надминава всичко, което сме виждали в най-новата история“, заяви Джонсън в изявление пред агенцията.

Според него, ако Путин не бъде спрян, ще последва "катастрофа".

"Ще призова за единство в лицето на потенциална руска агресия в Украйна. И това единство е абсолютно необходимо, ако искаме да ограничим агресията на Владимир Путин, която според мен ще бъде абсолютно катастрофална", допълни Джонсън, цитиран от "Фокус".

От офиса на Джонсън казаха, че той ще отправи подобно послание в обръщение към конференцията и ще се срещне с няколко европейски партньори в Мюнхен, за да обсъдят отговорите на руската криза.

На тридневната конференция в Мюнхен, която започна в петък, присъстват високопоставени лица, включително вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Президентът на Украйна Владимир Зеленски в събота, 19 февруари, ще бъде участник в Мюнхенската конференция по сигурността, където ще обсъди и ситуацията около Украйна.

По-рано беше съобщено, че Владимир Зеленски може да се откаже от плановете си да присъства на конференция по сигурността в Германия този уикенд поради ескалацията на кризата с Русия. В същото време САЩ изразиха загриженост, че руският президент Владимир Путин може по някакъв начин да се възползва от отсъствието на Зеленски от Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК