САЩ: Русия ще нападне Украйна на 20 февруари, Москва не изтегля войските си

Назрява информационна война след обстрела над детска градина в село в Луганск

18.02.2022 | 14:04 Редактор: Жаклина Иванова

Нов етап в напрежението заради Украйна. Назрява информационна война след обстрела над детска градина в село в Луганск.

Белият дом твърди, че Русия ще нападне Украйна на 20 февруари. Москва пък показа нови доказателства, че изтегля войските си. По-късно днес ще има и извънредна онлайн среща между американския президент и Европейския съюз.

Русия разпространи ново видео, в което показва изтегляне на нейните военни части, разположени близо до украинската граница. Според официалните кадри танкове се връщат обратно в поделенията. Изтеглени са и бомбардировачи от анексирания украински полуостров Крим.

Според Белия дом обаче, Русия не само, че не изтегля войниците, но и е разположила нови 7000. Източник твърди, че има нова дата за руска инвазия - от първоначалната 16 февруари, сега тя е 20 февруари. Тогава ще приключат съвместните руско-беларуски обучения.

Американският президент Джо Байдън посочи, че напрежението не спада.

"Много висока е опасността от руско нахлуване. Те не изтеглят силите си. Имаме причина да смятаме, че те са започнали операция под прикритие, за да имат извинение за нахлуване. Всички индикации, които имаме, сочат, че те се готвят да влязат в Украйна и да я нападнат", изтъкна той.

Москва отрича да има такива планове и въпреки новите кадри не успява на убеди Запада. След обстрела в село в отцепилата се република Луганск, Киев и Москва се обвиняват взаимно.

Кремъл обяви вчера, че е силно обезпокоен от двете минометни атаки в Луганск и следи ситуацията отблизо.

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен да се срещне с руския външен министър Сергей Лавров следващата седмица, ако Русия не нападне Украйна, съобщиха от Държавния департамент.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
5 rate up comment rate down comment 1
Дедо Джо
преди 2 години
Само да не забравя да кажа на Путин датата. Защото за миналата "точна информация" 16 февруари не му съобщих...И Русия не нападна Украйна ! Сигнализирай за неуместен коментар
5
7 rate up comment rate down comment 1
alex
преди 2 години
Америка толкова се заплете в лъжите си че не знае как да излезе от ситуацията,толкова долнопробна лъжлива политика на най високо ниво света не е виждал.Америка вън от ЕВРОПА Сигнализирай за неуместен коментар
4
7 rate up comment rate down comment 0
A_
преди 2 години
НАТО иска от Путин руските войски да се изтеглят от Русия Сигнализирай за неуместен коментар
3
6 rate up comment rate down comment 3
симо
преди 2 години
Зорлрм ще разпалят война тия янки.Набутаха хохлите да започнат офанзива и сега пак ще реват-Русия нападна Украйна.То добре анма трябва Русия да се развърти малко и бая *** от ЕС ще паднат в краката на Путин. Сигнализирай за неуместен коментар
2
7 rate up comment rate down comment 3
шопендар
преди 2 години
едно си байдън знае -едно си байдън бае. Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 2
оксиморон
преди 2 години
Сънливия Джо/н/ се превърна в ЛЪЖЛИВИЯТ ДЖО/Н/. Най - добре да дойде синият шериф. Сигнализирай за неуместен коментар