Защо определени вируси ни атакуват повече от веднъж?

Те променят външния си вид, като по този начин се измъкват от нашата имунна защита

15.02.2022 | 20:45 Редактор: Жаклина Иванова
Защо определени вируси ни атакуват повече от веднъж?

Всъщност, някои вируси, като този на паротита могат да бъдат хванати само веднъж в живота, докато грипът може да засегне един и същ човек няколко години подред.

Това е така защото тялото ни не се защитава по един и същ начин от вирусите. Морбили или паротит се причиняват от ДНК вируси, на които много стабилният геном дава постоянен вид в очите на имунната защита.

При първична инфекция тези вируси влизат в тялото за първи път и това предизвиква производството на антитела и клетки-убийци.

Когато вирусът се появи отново, нашата имунна система веднага го разпознава и го неутрализира още преди появата на симптоми.

Това е принципът, на който действа ваксинацията.

В голямото семейство ДНК вируси има и херпес вируси, които имат особеността да оцелеят в тялото след първична инфекция.

Те остават под контрола на имунната система, но ако тя отслабне поради стрес, възраст, диабет или загуба на имунна защита, те могат да се активират.

Същото се отнася и за вируса на варицелата, дори ако симптомите са различни по време на първичната и вторичната инфекция.

Първичната инфекция се характеризира с обрив и сърбеж с продължителност една или две седмици. Тогава вирусът може да остане близо до нервните влакна.

По-късно, ако избяга от контрола на имунната система, причинява силна болка и парене.

Това се нарича херпес зостер, което се появява само, ако сте имали варицела: един и същи вирус тук причинява две различни заболявания.

Неуловими РНК вируси

РНК вирусите, към които принадлежи SARS-CoV-2, причинител на Ковид-19.

Те имат много нестабилен геном, така че външният им вид варира много: повърхностните им молекули, които нашата имунна система използва, за да ги открие и да се бори, непрекъснато се променят.

От една инфекция в друга, вирусът променя външния си вид, като по този начин се измъква от нашата имунна защита.

Четете повече по темата в puls.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК