Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е преизбран за втори мандат

Той получи подкрепата на около 2/3 от Федералното събрание

13.02.2022 | 21:43 Редактор: Жаклина Иванова
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер е преизбран за втори мандат

Франк-Валтер Щайнмайер беше преизбран за втори петгодишен мандат на предимно церемониалния пост на германския президент, съобщава Bloomberg LP.

66-годишният Щайнмайер получи подкрепата на около две трети от Федералното събрание - орган, който се свиква само за тази цел и включва всички законодатели от долната камара и представители на германските провинции.

Той беше подкрепен от трипартийната коалиция на канцлера Олаф Шолц, както и от консервативната опозиция, което му осигури лесна победа над трима кандидати, издигнати от по-малки партии при гласуването в неделя.

Макар формално да е държавен глава и по този начин най-високопоставеното длъжностно лице в Германия, президентът има предимно представителни и церемониални функции, въпреки че се ползва със значителна власт. Когато след федералните избори през 2017 г. преговорите за коалиция се провалиха, Щайнмайер се намеси и убеди политиците да съставят ново правителство, вместо да се стига до нов вот.

Социалдемократ като Шолц, Щайнмайер преди това е бил два пъти външен министър при канцлера Ангела Меркел, а преди това - началник на кабинета на канцлера Герхард Шрьодер.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК