САЩ: Инвазията може да започне по всяко време, ако Путин нареди

Москва продължава да отрича подобни намерения

12.02.2022 | 14:17 Редактор: Жаклина Иванова

Русия може да нахлуе в Украйна всеки момент - за това предупреди Белият дом докато Русия продължава да отрича планове за инвазия. Опитите за деескалация на напрежението чрез дипломация продължават и днес.

Президентите на Съединените щати и Франция ще разговарят по телефона с руския държавен глава Владимир Путин.

Инвазията може да започне с въздушни удари, предупредиха от Белия дом и отново призоваха всички американски граждани да напуснат Украйна преди ескалацията да достигне своя връх. Подобни призиви отправиха Великобритания, Нидерландия, Канада и Австралия.

"Намираме се във времеви прозорец, в който инвазията може да започне по всяко време, ако Владимир Путин реши да нареди. Може да започне още по време на Олимпийските игри", посочи съветникът по сигурността Джейк Съливан.

Администрацията на американския президент не съобщава официално конкретна дата за евентуалното нападение. Но, според източници на "Политико", по време на снощния видеоконферентен разговор с лидерите на страните от НАТО и Европейския съюз, Байдън е посочил 16 февруари като начало на инвазията.

"Ние сме единни в дипломатическите си усилия и мерките за възпиране и сме готови да наложим огромни икономически санкции, ако Русия избере по-нататъшна агресия", категоричен бе Байдън.

От своя страна Москва продължава да настоява, че не е планирала нападение над Украйна. От външното министерство заявиха, че страната е подложена на медийна атака с цел да бъде дискредитирана по отношение на гаранциите за сигурност, поискани от Съединените щати и НАТО.

"Истерията в Белия дом е показателна повече от всякога. Англосаксонците имат нужда от война. На всяка цена. Провокациите, дезинформациите и заплахите са предпочитан метод за решаване на техните собствени проблеми", заяви Мария Захарова.

Съвместно с размяната на обвинения продължават дипломатическите опити за решаване на кризата, както и военната подготовка. Русия започна мащабни учения в Черно море и Беларус, а Съединените щати пращат допълнително 3000 войници в Полша. Самолети F-16 от Германия са прехвърлени в Румъния в база на 100 км от Черно море.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
Tarantino
преди 2 години
Нормално е американците да бранят мира в колониите си - Русия и Украйна... Сигнализирай за неуместен коментар