"Ислямска държава" има ново оръжие - емотиконите

Използват цифрови образи, за да заобикалят правилата за съдържание на Facebook

11.02.2022 | 13:02 Редактор: Жаклина Иванова

"Ислямска държава" има ново оръжие в разпространението на реч на омразата и съдържание с насилие онлайн: емотиконите.

През последните два месеца Facebook страници на арабски, кюрдски и английски език използват тези цифрови образи, за да заобикалят правилата за съдържание на Facebook. Емотиконите се използват вместо думи като "оръжие", "експлозия" и "ракета", за да защитават терористичните атаки на ИДИЛ из Близкия изток и по-далеч.

Тези страници, които се представят за масови медийни организации със светски имена (като World News и Media Point) общо са събрали стотици хиляди харесвания, споделяния и коментари, сочи проучване, споделено с Politico.

Фалшивите медии са част от сложна кампания за дигитална дезинформация, която включва използването на различни тактики сред Facebook страници, Twitter профили и Telegram канали. Свързаните с ИДИЛ канали общо имат почти 80 хил. последователи.

Групите се възползват от задни вратички в политиките за съдържание на всяка една от медийните платформи, за да популяризират идеология, свързана с омразата и насилието, посочват двама служители на националната сигурност и трима изследователи, които следят онлайн джихадистки материали.

Във Facebook това включва замяната на терористичен език с емотикони. В Twitter тактиката включва смекчаване на съдържанието на английски език в сравнение с публикуването на арабски. В Telegram тактиката означава копиране директно на официални материали на ИДИЛ. Това е постоянно развиваща се битка на котка и мишка с технологичните компании и агенциите за национална сигурност.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК