Испания премахва маските на открито заради спад на заболеваемостта от Ковид-19

Властите отдават низходящите тенденции на високото ниво на ваксинация

08.02.2022 | 20:45 Редактор: Теодора Патронова
Испания премахва маските на открито заради спад на заболеваемостта от Ковид-19

Испанските власти премахват задължението за носене на маски на открито, защото заразяванията с коронавируса намаляват, а болниците съобщават за по-малко хоспитализации, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

От четвъртък в Испания вече няма да трябва да се носят маски на открито, съобщи днес правителствената говорителка Исабел Родригес след заседание на кабинета. Промяната на правилата ще важи и за учениците, когато в междучасията са навън.

Маските обаче остават задължителни в закритите пространства, в това число в обществения транспорт, както и когато хората не могат да са на метър и половина един от друг.

Изискването за носене на маски на открито беше въведено в края на миналата година заради бързото увеличение на заразяванията, подхранвано от варианта Омикрон.

Седемдневната заболеваемост спада от седмици и сега е 715 случая на 100 000 души. В средата на януари тя беше над 1600. Броят на пациентите, нуждаещи се от болнично лечение, също намалява, съобщи БТА.

Властите отдават тези низходящи тенденции на високото ниво на ваксинация. Досега около 80 процента от испанците са напълно ваксинирани срещу Ковид-19, а 47 процента са и с подсилваща доза.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК