Ще напада ли? Сателитни снимки показаха мощта на Русия до украинската граница

Ключова среща между Еманюел Макрон и Владимир Путин в опит за намаляване на напрежението

07.02.2022 | 17:57 Редактор: Искра Ангелова

Ключова среща между френския президент Еманюел Макрон и руския му колега Владимир Путин започва в Москва в опит за намаляване на напрежението около Украйна. Кремъл обаче не очаква съществен пробив.

В същото време сателитни снимки показват, че голяма база, в която се държат руски танкове и артилерия близо до украинската граница, е почти изпразнена и се предполага, че оборудването е преместено много по-близо до границата през последните дни.

На сателитните снимки се вижда базата в пограничния град Елня, югоизточно от град Смоленск и на около 160 мили от украинската граница. Там в края на 2021 година беше преместено голямо количество оръжия, включително около 700 танка, бойни машини на пехотата и пускови установки за балистични ракети.

Според кадрите, които са от 6 февруари, голяма част от това оборудване вече е изчезнало. Експерти смятат, че случилото се в Елня е една от няколкото важни промени в състава на руските сили и тяхното местоположение. А американски високопоставени служители заявиха, че руският президент Владимир Путин вече е събрал 70% от военния персонал и оръжията по границите на Украйна, които ще са му необходими за пълномащабна инвазия в страната.

Кремъл многократно отрича всякакви планове за военна офанзива срещу Украйна. Киев отхвърли прогнозите за потенциална руска инвазия, след като Съединените щати отправиха предупреждения, че Москва е засилила подготовката си за мащабно нахлуване на украинска територия.

"Не вярвайте на апокалиптични прогнози. Различните столици имат различни сценарии, но Украйна е готова за всяко едно развитие", заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Заради напрежението в Украйна през следващата седмица представители на американската администрация ще посетят Брюксел, София и Букурещ, за да обсъдят ситуацията. Вашингтон вече изпрати 3000 военнослужещи в Румъния и Полша миналата седмица, за да успокоят съюзниците.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
ИМе
преди 2 години
!60 мили са 250 колометра плюс 50 -70 км Луганск. 300-350 км близко хо Укрйна ли е. Стига насъсване на Украйна да атакува Сигнализирай за неуместен коментар