Pfizer иска разрешение за двудозова Ковид имунизация на деца над 6 месеца

Над 19 милиона деца под 5 години са заразени с Омикрон в САЩ

01.02.2022 | 08:55 Редактор: Елеонора Танева
Pfizer иска разрешение за двудозова Ковид имунизация на деца над 6 месеца

Очаква се Pfizer да поискат от Администрацията по храните и лекарствата на САЩ да разреши поставянето на ваксина срещу коронавирус за деца под 5 години. Предложението е за двудозова схема, докато продължават проучванията колко добре действат трите дози, пише "Ню Йорк Таймс".

Федералните регулатори са готови да преразгледат данните с надеждата да разрешат ваксините за малки деца при спешни случаи още в края на февруари. 

Федералните служители и ръководителите на Pfizer от дни предполагаха, че се работи по заявление за спешно разрешение на ваксина за деца на възраст над 6 месеца. Омикрон доведе до рязко покачване на инфекциите сред всички възрасти. Над 19 милиона американски деца под 5 години са заразени с вируса, информира БГНЕС.

Очакванията на производителя са ваксината за най-малките да бъде разрешена още през март.

Проучванията на Pfizer показаха, че две дози осигуряват забележително ниво на защита срещу Ковид-19, без опасения за безопасността. В средата на декември обявиха, че деца на възраст от 6 месеца до две години, на които са поставени две дози от ваксината, предизвикват имунен отговор, сравним с този на младите хора на възраст от 16 до 25 години. А при деца на възраст от 2 до 4 години отговорът беше по-слаб.

Неуспехът накара компаниите да тестват трета ниска доза от ваксината при малки деца. Вместо да чакат тези резултати, федералните регулатори предприеха необичайния подход, като насърчиха Pfizer да кандидатства за разрешение за схема с две дози.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК