Докладът за "Партигейт": Провал при спазването на мерките и лидерски грешки

Борис Джонсън е получил материалите от разследването

31.01.2022 | 18:20 Редактор: Елеонора Танева
Докладът за

Имало е лидерски грешки и погрешни преценки на "Даунинг стрийт". Това се посочва в доклада на висшата британска служителка Сю Грей за скандала с партитата в резиденцията на британския премиер Борис Джонсън в разгара на локдауните заради коронавирусната пандемия.

Грей проведе разследване, след като в британски медии се появиха информации за купони по време на локдауните, когато на обикновените хора не беше позволено да се събират на големи групи. 

Тази сутрин Джонсън е получил доклада от разследването.

"Имало е провал в лидерството и в преценката от страна на различни лица на "Даунинг стрийт" и в канцеларията на премиера. Някои от тези събития не е трябвало да бъдат разрешавани", се посочва в документа, цитиран от БТА.

"Най-малкото, някои от тези събирания, за които става дума, са сериозен провал в спазването не само на високите стандарти, към които се очаква да се придържат работещите в сърцето на правителството, но и на стандартите, които се очаква да бъдат спазвани от цялото британско общество", пише в резюме на заключението, публикувано в медиите. 

По искане на полицията по-голямата част от изводите в пълната версия на документа засега не са разпространени. Провежда се и полицейско разследване за извършено престъпление.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК