Без съд и присъда: Талибаните са убили над 100 бивши членове правителството

Повече от две трети от убийствата са без съд и присъда

31.01.2022 | 08:30 Редактор: Ваня Кузманова
Без съд и присъда: Талибаните са убили над 100 бивши членове правителството

В доклад на Организацията на обединените нации се казва, че талибаните и техните съюзници са убили над 100 бивши членове на афганистанското правителство, служители по сигурността и хора, работили с международните сили.

Докладът, чието предварително копие бе предоставено на АФП, описва сериозното ограничаване на човешките права от страна на новите фундаменталистки управници на Афганистан. В допълнение към политическите убийства, нарушаването на правата на жените и правото на протест също е ограничено.

"Въпреки обявените общи амнистии за бивши членове на правителството, силите за сигурност и тези, които са работили с международните военни сили, UNAMA продължава да получава достоверни твърдения за убийства, отвличания и други нарушения, извършвани спрямо тези лица", се казва в доклада на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Откакто талибаните превзеха Кабул на 15 август, мисията на ООН в Афганистан е получила над 100 сигнала за такива убийства, които счита за достоверни, се казва в доклада.

Повече от две трети от тези убийства са "убийства без съд и присъда, извършени от фактическите власти или техни сътрудници". Освен това "правозащитниците и медийните работници продължават да бъдат обект на нападения, сплашване, тормоз, произволни арести, малтретиране и убийства", се казва в доклада, цитиран от БГНЕС.

В доклада се описват и репресиите от страна на правителството срещу мирните протести, както и липсата на достъп на жените и момичетата до работа и образование.

"Цяла една сложна социална и икономическа система е затворена", казва Гутериш в доклада.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК