Макрон натисна Иран за ускоряване на ядрените преговори

Има пауза в преговорите, за да може "политическите решения“ да дадат изход от задънената улица

30.01.2022 | 12:24 Редактор: Теодора Патронова
Макрон натисна Иран за ускоряване на ядрените преговори

Френският президент Еманюел Макрон подчерта в разговор по телефона с иранския си колега Ебрахим Раиси, че е необходимо да се ускорят усилията за постигане на напредък по споразумението, което вдига санкции срещу Иран в замяна на ограничаване на ядрената му програма, предаде АФП.

Разговорът стана ден след като посредникът от ЕС каза, че има пауза в последния кръг от преговори във Виена, за да може "политически решения“ да дадат изход от задънената улица.

В продължение на седмици дипломати се срещат периодично в австрийската столица в опит да съживят споразумението от 2015 г., включващо Иран, САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Германия и Русия. След връщане в столиците си те се очаква да продължат преговорите във Виена идната седмица.

"Президентът повтори убедеността си, че дипломатическо решение е възможно и наложително, като подчерта, че всяко споразумение изисква ясни и достатъчни ангажименти от всички страни", обяви в изявление Елисейският дворец.

"Няколко месеца след подновяването на преговорите във Виена, Макрон настоя на необходимостта от ускоряване с цел да бъде постигнат осезаем напредък в този контекст", посочва още френското президентство, цитирано от БНР.

По време на "дългия разговор" с иранския президент Макрон подчертал "необходимостта Иран да покаже конструктивен подход и да се върне към пълно спазване на поетите анжажименти".

Президентът на Франция също така поискал незабавно освобождаване на френско-иранския учен Фариба Аделха, пратен отново в затвор през януари, и френския турист Бенжамин Бриер, осъден във вторник на 8 години затвор по обвинения в шпионаж.