Пандемията спомага въздухът в градове в Европа да бъде по-чист

В Брюксел много хора тръгнаха пеша или се качиха на колелата

27.01.2022 | 23:03 Редактор: Ваня Кузманова
Пандемията спомага въздухът в градове в Европа да бъде по-чист

Жителите на градовете можаха да видят бъдещето заради ограниченията около пандемията от коронавируса - замърсяването на въздуха намаля, а това помогна за съхраняването на живота на стотици хора. Но чистият въздух увеличава натиска към местните власти за повече усилия за опазване на околната среда и устойчиво развитие, пише европейското издание Politico.

По данни, публикувани в сп. Nature, само в Европа намаляването на замърсяването е спасило 823 души. И това са само избегнатите смъртни случаи от краткосрочно, а не хронично излагане на мръсен въздух.

Пандемията показа на европейците какво би могло да бъде бъдещето на мобилността в градовете и те харесаха това, което видяха, смята кметът на Брюксел Филип Клоуз. "Тази пандемия може да бъде и възможност. Изглежда ужасно да го кажем след социалната, здравната и човешката трагедия, която изпитахме по време на пандемията, с милионите починали, но наистина е възможност", коментира още той.

В Брюксел много хора тръгнаха пеша или се качиха на колелата. Затова и местните власти решиха да разширят пешеходните зони и велоалеите, както и да увеличат обществения транспорт. В целия град скоростта на движение беше ограничена на 30 км/ч.

Мръсният въздух в Европа е най-голямата природна заплаха за хората - годишно 400 хил. души умират от последиците от замърсяването.

Повече по темата четете в Investor.bg 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК