Египет регистрира най-ниските температури от 10 години насам

"Студеното време ще се задържи до края на януари", заяви Ахмед Абдел Аал

26.01.2022 | 15:03 Редактор: Ваня Кузманова
Египет регистрира най-ниските температури от 10 години насам

Прочутият с меките си зими Египет в момента преживява относително студена вълна с най-ниските температури от десет години.

Тя се отличава не само с показанията на термометрите, но и с продължителния период на застудяването - близо месец, обяснява за в. "Ал Ахрам" професорът по климатология в Университета в Загазиг Али Котаб. 

"Египет е свидетел на много студено време през деня и слана през нощта за почти един месец. Преди страната е преминавала през студени вълни в продължение на само между два дни и една седмица", обяснява експертът.

Според Котаб нестабилното време е свързано с климатичните промени, чийто ефект не се ограничава единствено с високи температури. 

"Климатът в Египет напоследък е необичаен с по-студените си зими и лета с жеги като в Персийския залив", отбелязва той. 

Тазгодишният зимен сезон се отличава с повтарящи се застудявания, като в някои области валя сняг - нещо необичайно за африканска държава. От днес започва нова студена вълна, която ще обхване цялата страна с максимални температури между 12 и 16 градуса и минимални между 6 и 9 градуса в Голямо Кайро, сочи прогнозата на Египетската метеорологична агенция, цитирана от БТА.  

"Това са най-ниските температури от десет години насам, и то със 7-8 градуса по-ниски от обичайните за това време на годината", изтъква Котаб.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК