Отказаха трансплантация на сърце на неваксиниран срещу Ковид-19 пациент

От болницата в Бостън са категорични, че ще спазват своята политика

26.01.2022 | 13:46 Редактор: Ваня Кузманова

Американска болница отказа трансплантация на сърце на пациент. Причината e, че не е ваксиниран срещу Ковид-19. От лечебното заведение заявиха, че спазват своята политика, а именно - заради недостига на органи искат да се подсигурят, че пациентът, който получава орган, има най-голям шанс за оцеляване. 

31-годишният Ди Джей Фъргюсън има остра нужда от ново сърце, но болница в Бостън го изважда от списъка.

"Моят син е на ръба на смъртта", каза бащата на пациента Дейвид Фъргюсън. 

Бащата на Ди Джей допълва, че ваксината срещу Ковид противоречи на основните принципи на сина му. 

От болницата пък са категорични, че ще спазват своята политика. Според лекари, след всяка трансплантация на орган имунната система на пациента е изключително слаба и дори обикновена настинка може да се окаже фатална. Затова реципиентите трябва да бъдат имунизирани. 

"Органите са оскъдни, няма да ги разпределим на някой, който има слаб шанс да живее, когато други, които са ваксинирани, имат по-голям шанс да оцелеят след операцията", заяви д-р Артър Каплан. 

А близки на Ди Джей Фъргюсън се притесняват, че може да получи сърдечно възпаление, което е потенциален страничен ефект от ваксинацията срещу коронавирус. Мъжът е в болница от Деня на благодарността. Той страда от наследствен сърдечен проблем, който кара белите му дробове да се пълнят с кръв и течност. Затова единственият му шанс за живот е ново сърце. 

"Моето момче се бори адски смело и има почтеност и принципи, в които наистина вярва, това ме кара да го уважавам още повече", сподели баща му. 

Семейството му се опасява, че той е твърде слаб, за да бъде преместен в друга болница. Мъжът е баща на две деца и очаква трето. Близките му обаче се страхуват, че времето на Ди Джей изтича.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 2
ъм
преди 2 години
Абсолютно правилно. Имуносупресантите след трансплантация потискат имунната система за месеци напред с цел да не се отхвърли органът. Трябва да си напълно луд по цялата глава, за да не си сложиш преди трансплантация всички ваксини срещу широкоразпространени остри инфекциозни заболявания.Още по-луд и безхаберен трябва да си, за да се довериш на лекари да ти сменят сърцето, но да не им се довериш за нуждата и ползата от имунизация. Логиката, логиката... Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Това е против клетвата, която са дали. Това не са лекари, а потенциални убийци. Сигнализирай за неуместен коментар