Външните министри в ЕС заседават заради Украйна, Ирена Димитрова представя България

САЩ наредиха изтегляне на близките на служителите на посолството си в Киев

24.01.2022 | 07:41 Редактор: Елеонора Танева

Министрите на външните работи на Европейския съюз ще обсъдят развоя на ситуацията в Украйна на днешното си заседание в Брюксел. В дебатите ще се включи държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен чрез видеоконферентна връзка.

На съвета България ще бъде представена от заместник-министъра на външните работи Ирена Димитрова.

Заседанието се провежда на фона на изострящия се тон между НАТО и Русия, на струпване на руски войски на украинската граница.

Държавният департамент на САЩ нареди на семействата на всички служители на американското посолство в Киев да напуснат Украйна. Това става на фона на засилващите се страхове от евентуална руска агресия срещу Украйна. 

Департаментът смята, че всички близки на служители на посолството в Киев следва да напуснат Украйна. Това са посъветвани да направят и всички служители на посолството, които не изпълняват функции от първостепенна важност. Правителството ще поеме разноските за пътуването им.

От държавния департамент подчертават, че в случая не става дума за евакуация. Американското посолство в Киев ще остане отворено. 

Някои страни като САЩ, Обединеното кралство и Белгия призоваха гражданите си да отложат маловажните си пътувания до Украйна, а тези които вече са там, да се изтеглят.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК