fallback

Байдън предупреди Путин: Русия ще опита да нахлуе в Украйна и ще катастрофира

"Нашите съюзници и партньори са готови да наложат тежки санкции и значителни щети", посочи американският президент

20.01.2022 | 14:05 Автор: Жаклина Иванова

Една година след встъпването си в длъжност, американският президент даде двучасова пресконференция и отправи предупреждение към Путин. Джо Байдън е сигурен - Русия ще се опита да изпита решимостта на Запада и вероятно ще предприеме действия в Украйна.

"Предполагам, че ще влезе в Украйна. Той трябва да направи нещо", подчерта Байдън.

И поясни, че не вярва Москва да е готова за пълномащабна война, но ще търси ескалация на конфликта. Отговорът ще зависи от размера на руските действия, но Съединените щати и съюзниците им имат готовност да наложат невиждани по размера си санкции.

"Ако става дума за ограничено навлизане, е едно. Но ако те наистина предприемат това, на което са способни с всички военни части, които са струпани на границата, това ще се превърне в катастрофа за Русия. Нашите съюзници и партньори са готови да наложат тежки санкции и значителни щети на Русия и руската икономика", уточни американският президент.

Споменаването на "ограничено навлизане" обаче предизвика объркване - дали при такъв сценарий Украйна няма да получи помощ от Вашингтон и съюзниците.

Наложи се по-късно от Белия дом да пояснят позицията с изявление, в което се подчертава, че всяко преминаване на границата на руски военни ще се разглежда като подновена инвазия и тя ще бъде посрещната с обединена ответна реакция.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback