Ердоган реши да помирява Русия и Украйна, кани лидерите им на среща

Турция е готова да изиграе своята роля за намаляване на напрежението

19.01.2022 | 10:10 Редактор: Теодора Патронова
Ердоган реши да помирява Русия и Украйна, кани лидерите им на среща

Турският президент Реджеп Ердоган ще посети Украйна през следващите седмици, съобщи президентският говорител Ибрахим Калън, цитиран от държавната телевизия ТРТ Хабер.

Калън говори пред мозъчния тръст Съркл Фаундейшън (Circle Foundation) за възможното въздействие на кризата между Русия и Украйна върху Европа и НАТО.

Говорителят изтъкна подкрепата на Турция за териториалната цялост, политическия суверенитет и социалната цялост на Украйна.

По думите на Калън, Ердоган е поканил лидерите на двете страни да дойдат в Турция и да бъдат проведени разговори за разрешаване на проблемите и различията помежду им.

"Турция е готова да изиграе всякаква роля, за да намали напрежението между Русия и Украйна. Правим това както като приятел на Русия и Украйна, така и като член на НАТО", каза той.

Калън добави, че до няколко седмици Ердоган ще посети Украйна и ще се срещне с президента Владимир Зеленски, съобщи БТА.

"В същото време ще осъществим близък контакт с руснаците, за да бъде избегната каквато и да било военна операция, чиито последствия ще са големи", каза още говорителят на Ердоган.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години