Германия е готова да спре "Северен поток 2", ако Русия нападне Украйна

Йенс Столтенберг заяви, че НАТО насърчава съюзниците си да диверсифицират доставките си

18.01.2022 | 17:10 Редактор: Теодора Патронова
Германия е готова да спре

Германия е готова да обсъди спирането на газопровода "Северен поток 2", ако Русия атакува Украйна, заяви във вторник немският канцлер Олаф Шолц, отговаряйки на нарастващия вътрешен и международен натиск на фона на струпването на руска армия по украинската граница, предаде Ройтерс.

"Ясно е, че ще има висока цена и че всичко ще трябва да се обсъди, ако има военна интервенция в Украйна", каза Шолц пред репортери, отговаряйки на въпрос относно "Северен поток 2" след негова среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Подобни коментари направи и германският външен министър Бербок по време на днешната визита в Москва.

От своя стана шефът  на НАТО Столтенберг каза, че е поканил съюзниците от алианса и Русия на поредица от срещи в Съвета НАТО-Русия, за да обсъдят начините за подобряване на ситуацията със сигурността, след първия кръг от преговори, проведен миналата седмица в Брюксел.

Йенс Столтенберг също така посочи, че "съюзниците в НАТО имат различни възгледи по въпроса за "Северен поток 2“, когато репортери го попитаха по темата на пресконференцията му с германския канцлер Олаф Шолц.

"Съюзниците в НАТО имат различни виждания по въпроса за "Северен поток 2", но всички съюзници са единодушни относно важността на диверсификацията на източниците на доставки за енергия. По много причини - по екологични причини, но и от съображения за сигурност", добави Столтенберг, цитиран от БНР.

Генералният секретар заяви, че НАТО насърчава съюзниците си да диверсифицират доставките си като част от енергийния преход и пред "значителното намаляване" на руския износ на природен газ в последно време.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК