Пандемията намали доверието на гражданите в правителствата и медиите

Бизнесът запазва челната си позиция в международния барометър

18.01.2022 | 13:30 Редактор: Теодора Патронова
Пандемията намали доверието на гражданите в правителствата и медиите

Доверието на хората в правителствата и медиите спада значително по време на пандемията. От друга страна, бизнесът успява да запази челната си позиция в международния барометър на доверието на нюйоркската консултантска фирма Edelman.

Причината за недоверието е, че много хора обвиняват правителствата и медиите за поляризацията на техните общества, докато в техните очи компаниите са склонни да осигуряват социално сближаване.

Edelman основава своя барометър на доверието на проучвания, проведени сред повече от 36 хил. участници в 28 държави. Резултатите традиционно се публикуват в рамките на Световния икономически форум, който и тази година ще се проведе виртуално заради пандемията.

Докладът установи, че доверието във всички институции е намаляло в сравнение с май 2020 г. Само 61% от участниците в проучването заявяват, че вярват на бизнеса, че постъпва правилно, следвани от 59%, които изпитват доверие в неправителствените организации, 52% в правителствата и 50% - в медиите.

За сравнение, през май 2020 г. правителството е било източникът с най-голямо доверие - 65%, следвано от бизнеса (62%), неправителствените организации (62%) и медиите (56%). 

Същевременно е нараснал броят на хората, които са по-убедени, че са лъгани от обществените лидери. 67% от анкетираните заявяват, че са убедени, че са умишлено заблуждавани от журналисти, като увеличението е с осем пункта, 66% вярват в същото за държавните лидери (+9 пункта), а 63% казват същото за бизнес лидерите (+7 пункта).

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК