Какво става в Китай? Регистрира най-малко раждания от 1950 г. насам

Миналата година са се родили 10,62 млн. бебета

18.01.2022 | 09:24 Редактор: Ваня Кузманова
Какво става в Китай? Регистрира най-малко раждания от 1950 г. насам

През 2021 г. демографската криза в Китай продължи да се задълбочава, като по последни данни раждаемостта отново се понижава въпреки усилията на правителството да насърчи семействата да имат повече деца, предава Bloomberg. 

Миналата година в Китай са се родили 10,62 млн. бебета, което е по-малко от 12-те млн. през 2020 г., сочат данни, публикувани от Националната статистическа служба днес. Това е най-малкият брой раждания поне от 1950 г. насам, според изчисления, базирани на официални данни.

Коефициентът на раждаемост, или броят на новородените на 1000 души, е спаднал до 7,52 през миналата година, което е най-ниското ниво поне от 1978 г. насам.

Рязкото намаляване на броя на новородените означава, че населението на най-голямата държава в света вероятно ще започне да се свива дори по-рано от очакваното. Имаше някои прогнози, че то може да намалее още тази година, но 10,1-те млн. смъртни случая бяха малко по-малко от ражданията, което отложи този процес още малко.

Понастоящем се полагат различни усилия за улесняване на раждането на повече деца, включително за поевтиняване на образованието чрез премахване на индустрията за извънкласни уроци с цел печалба, издаване на нови насоки за намаляване на абортите и дори започване на преразглеждане на десетилетен закон за по-добра защита на правата на жените.

Повече по темата четете в Bloombergtv.bg 

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК