В Кипър започват да раздават безплатно първото лекарство против Ковид-19

Влиза в сила строг протокол за условията и критериите за предписването му

16.01.2022 | 21:20 Редактор: Жаклина Иванова
В Кипър започват да раздават безплатно първото лекарство против Ковид-19

От понеделник в Кипър започва безплатното разпространение на първото лекарство против коронавирус – антивирусният препарат Молнупиравир на американската компания "Мерк", съобщи здравното министерство. Страната е сред първите, в които то започва да се използва.

Антивирусният препарат Молнупиравир, който е в твърди капсули от 200 милиграма, ще е безплатен за здравноосигурените след предписването му от упълномощен лекар и ще може да се получи само от аптеките на държавните болници в Кипър.

В понеделник влиза в сила строг протокол за условията и критериите за предписването му, който Министерството на здравеопазването изпрати до всички регистрирани в здравноосигурителната система лични лекари, специалисти и болници.

Препаратът се прилага при пациенти с лека и умерена форма на Ковид-19 веднага след диагностицирането им, за да се предотврати тежка хоспитализация. Той е насочен към хора от рискови за инфекцията групи - на възраст над 65 години и хора над 18 години със сериозни заболявания, изброени в конкретен списък.

Право да предписват лекарството имат общопрактикуващите лекари, лекари по инфекциозни болести и други специалисти съгласно изготвения протокол, информира БНР.

В никакъв случай препаратът не може да се прилага профилактично и не замества ваксинацията като възможност за предпазване от вируса, подчертаха от здравното министерство.

Първото доставено количество на Молнупиравир в Кипър е от 2880 опаковки на обща стойност 2,5 млн. евро.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК