Франция празнува 400 години от раждането на безсмъртния Молиер

Великият драматург прави истинска революция във френския театър

15.01.2022 | 20:55 Редактор: Здравко Черкезов
Франция празнува 400 години от раждането на безсмъртния Молиер

Франция празнува 400-годишнина от раждането на символа на френския театър - Молиер. От днес започва поредица от културни събития по случай юбилея.

Безсмъртният Молиер става на 400 години, или по-точно толкова се навършват днес от кръщението на великия френски драматург, донесъл истинска революция във френския театър.

Четири века французите му остават верни: с "езика на Молиер", тънката ирония, бунтовния дух на артиста и хумористичната критика над обществото.

Ако пиесите му са вечно живи и на сцената, и в учебниците, около личността му има много мистерии: не са известни точната му рождена дата, мотивите за страстта му по театъра, нито причините за псевдонима, Молиер, с който остава известен. Противно на някои митове той не умира на сцената, а в дома си часове след представлението на "Мнимият болен".

Франция го чества подобаващо, но идеята да бъде положен в Пантеона не е приета, тъй като е живял преди Републиката. 

Събития предстоят във Версай, Операта, Националната библиотека, Музея на костюмите и разбира се, в Комеди Франсез. Тази вечер онези, които не са загубили зеления си сертификат, могат да гледат "Тартюф" на живо от екраните на 200 киносалона в страната, информира БНР. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК