„Майсторът и Маргарита“ на сцената на Младежкия театър

Николай Поляков: Щом Мерил Стрийп може да играе американски президент, защо Койна Русева да не изиграе Воланд

20.12.2021 | 18:00 Редактор: Таня Харизанова

"Щом Мерил Стрийп може да играе американски президент, защо Койна Русева да не изиграе Воланд". Това каза в предаването "Опорни хора" режисьорът на „Майстора и Маргарита“ Николай Поляков по повод премиерата на спектакъла в Младежкия театър. В студиото бе и актрисата Койна Русева.

"Още в началото на репетициите аз предупредих актьорите, че това представление не може да стане, ако не работим заедно, ако не сме готови да подтиснем егото си, което ни изправя на сцената и затова актьорите играят по три-четири роли плюс няколко анонимни - хора в усмирителни ризи, дяволи, гости на бала на Сатаната и от каквото има нужда, и при това го правят изключително самоотвержено. Този екипен маниер на работа отдавна не ми се беше случвал. Намерих добра почва в Младежкия театър със състава, който за мен до голяма степен беше непознат и искам да изразя благодарност за това", казва Николай Поляков.

Според Койна Русева, "в Младежкия театър има тази среда, която не само г-н Поляков, но и много други режисьори забелязват. Казват, че има екипност, което се дължи на всички колеги, които са там, на връзката между нас. И връзката не само на актьорския състав, а и на всички, които създават един спектакъл като "Майстора и Маргарита".

Николай Поляков се съгласи, че този спектакъл е висока летва. "Който мисли, че може да прескочи тази летва, се заблуждава, но това, което усетих от публиката, беше от начало изненадващото мълчание. Разбрах, че това не е скука, а е нещо друго", разказва режисьорът подробности.

"Първо препълнената зала, която бях забравил от месеци, години, пълен балкон, при това на един театър. И радостта от срещата с преставлението, която беше изразена на няколко пъти по време на преставлението, и особено на финала. Казват, че може би нещо сме успели да направим".

Актрисата Койна Русева разказва: "Имаше хубави моменти по време на двете премиери. Очевидно бе силно запознатата театрална публика, която познаваше много добре романа и реагираше на интересните моменти от романа. Но аз искам да уверя "драгата публика", че драматизацията е направена по такъв начин, по такъв начин разказваме тази история, че оставаме максимално верни на автора. Дори човек, който не е запознат с този роман, може да дойде, защото ние ще му разкажем тази история. Да не се чувстват зрителите длъжни да четат романа и тогава да ни гледат. Не, могат да дойдат да ни гледат и ние ще им разкажем тази история по един наистина чист начин. След това, ако проявят любопитство, могат да прочетат и романа, това би била мого добра обратна връзка".

Николай Поляков допълва разказа на Койна Русева: "Темите са вечни, въпросът е, че трябва един талант да може да разкаже, да може да дръпне вниманието на човека към тези теми. Булгаков го може, мисля че романът има и други преки линии към нашето съзнание сега. Той е написан по времето на най-големия терор в Съветска Русия през тридесетте години. Викът, болката по свободата на човека, по неговото право да бъде независим, да бъде честен, да има волята да изрази себе си, са неща, които прескачат през годините и в различни политически ситуации, и в различни държавни устроиства, в различния бит на хората. Те оставят това чувство за правото да бъдеш свободен".

Актрисата обяснява: "Няма трудно нещо за разказване на сцената. Ако си извървял правилно пътя, ако си минал по пътя, а не просто да си скочил ей така в тази роля. Няма трудно нещо, има добре изработен персонаж, добре изработен образ. Не бих казала, че ми е било трудно, беше ми интересно през цялото време. Предизвикателство е само фактът, че играя Воланд".

"Ние имахме уникалното щастие да видим два претъпкани салона. Аз също бях забравила какво е усещането да играеш пред пълни салони. Господи, колко е хубаво! Ние усещаме дъха на публиката и това е много важно. Ние артистите го усещаме. Аз знам на сто процента, кога публиката слуша с интерес, кога просто мълчи, защото и е скучно", разказва актрисата Койна Русева.

Николай Поляков обяснява интригата в този спектакъл: "Много хора се учудват, защо Койна играе мъжка роля, и то роля на Сатаната. Ще успокоя тревожните зрители! Мерил Стрийп играе американски президент в една нова комедия. И щом Мерил Стрийп може да изиграе американски президент, защо Койна Русева да не изиграе Воланд", пита риторично режисьорът.

Койна Русева от своя страна отговаря: "Много мило, благодаря. Аз пък не виждам защо Сатаната трябва да е конкретно в мъжки образ. Като духът на бащата на Хамлет - задължително ли трябва да бъде възрастен актьор,на минимум осемдесет години, за да е дух?"

Целия разговор може да гледате във видеото!