НАСА настройва "Джеймс Уеб", телескопът ще ни разкрие тайните на Космоса

Може да надникне отвъд облаците от газ и прах, където се раждат звезди

14.01.2022 | 10:04 Редактор: Теодора Патронова
НАСА настройва

НАСА започна няколкомесечен и труден процес на фокусиране на новоизстреляния космически телескоп "Джеймс Уеб" - задача, която трябва да бъде завършена навреме, за да може революционното око в небето да започне да наднича в Космоса в началото на лятото, пише Guardian.

Инженерите от Центъра за космически полети "Годард" на НАСА в Грийнбелт, щата Мериленд, започнаха с изпращането на първоначални команди към малки двигатели - задвижващи механизми, които бавно позиционират и настройват основното огледало на телескопа.

Ако всичко върви по план, телескопът трябва да е готов да заснеме първите си научни изображения през май, които ще бъдат обработени в продължение на още около месец, преди да бъдат предоставени на обществеността, каза Файнбърг.

Телескопът на стойност 9 млрд. долара, описан от НАСА като "главната космическа обсерватория на следващото десетилетие", ще наблюдава Космоса основно в инфрачервения спектър, което ще му позволи да надникне отвъд облаците от газ и прах, където се раждат звезди. Хъбъл работи предимно в оптичните и ултравиолетовите вълни.

Уеб е около 100 пъти по-мощен от Хъбъл, което му позволява да наблюдава обекти на по-големи разстояния, а следователно и по-назад във времето, отколкото Хъбъл или който и да е друг телескоп. Астрономите твърдят, че това ще даде възможност да се отправи невиждан досега поглед към Космоса, датиращ само 100 млн. години след Големия взрив - теоретичната точка, която е поставила началото на разширяването на наблюдаемата Вселена преди около 13,8 млрд. години.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК